DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Alex Mustard

– om konsten att kunna säga nej

Text Fredrik Isakson

Det går bra för marinbiologen Alex Mustard. Han är drygt 30 år gammal och anses redan vara en av världens främsta uv-fotografer. Förra året vann han BBC Wildlife Photographer of the Year och i våras kom han ut med sin första bok. Själv saknar han fler timmar på dygnet och menar samtidigt att vi dykare fokuserar alldeles för mycket på säkerhet och teknik och vi glömmer bort att har roligt.

Precis när du har börjat dyka överväldigas du av all färg och form. Allt är fantastiskt. När du har lugnat ner dig en smula så börjar du ser detaljer. Allt mindre delar fångar ditt intresse och det försöker jag fånga i mina bilder, säger Alex.
Som fotograf vill Alex ge ytterligare en dimension åt bilden. Den ska inte bara vara vacker och full av färg, utan också berätta en historia. I den nyutkomna boken ”The Art Of Diving”, som Alex gjort tillsammans med Nick Hanna, finns bilder som beskriver fiskar i sina mest intima stunder.
– Jag tror att de flesta dykare har sett liknande saker på revet men inte förstått vad som sker framför deras ögon. Om jag förklarar för dem så får bilden och upplevelsen en helt annan dimension. Förståelse kan skapa mervärde, säger Alex.

Föredrar varma vatten
Alex Mustard är idag 31 år, har dykt sedan 1986 och bor i South Hampton. Han har två barn och en flickvän.
– När jag är hemma så är jag mest med mina barn. Jag dyker nästan aldrig på hemmaplan för dykningen är numera driven av mitt fotograferande. Det blir därför nästan uteslutande tropisk dykning. För mig så blir koncentrationen bättre om jag åker iväg och tar bilder. Dyktiden blir för kort i förhållande till ansträngningen att ta sig iväg och dyka här hemma. En dykdag ger kanske en eller två effektiva dyktimmar. Åker jag iväg så gör jag en koncentrerad vecka och får massor av tid i vattnet.
Sitt mest minnesvärda dyk hade han 2003 på Caymanöarna då han bevittnade korallrevens svärmning (spawning).
– Problemet var bara att ingen tidigare hade kunnat räkna ut när och var det skulle ske. Två olika team hade tidigare under året varit där och trott att de träffat rätt i tid men misslyckats. Jag hade gjort lite nya beräkningar utifrån mina kunskaper om strömmar och temperaturer och hur virvlar med varmt vatten rör sig i vattenmassorna, berättar Alex.
Med sina nya beräkningar i bagaget så begav han sig tillsammans med Steve Broadbelt, från dykcentret Ocean Frontier, ut för att se om det stämde.
– Vi belönades med en fantastisk föreställning, hela revet exploderade i en skummande fortplantningsorgie. Efter det har vi kunnat upprepa försöket vid tio olika tillfällen och då gett andra möjligheten att se svärmningen. Varje sådant dyk är speciellt eftersom vi människor måste anpassa oss efter naturens schema.
– Det som är spännande med denna forskning är att jag får en möjlighet att studera biologiska system som ligger så långt bort från de mänskliga att de lika gärna kunde vara utomjordiska. Det är som att studera en annan planet.
Helhjärtad satsning  
Alex Mustard satsar nu helt och hållet på att försöka klara sig på de inkomster som han tjänar som undervattensfotograf. Han publiceras i allt fler tidningar världen över. Just nu arbetar han och Nick Hanna mycket med att marknadsföra den nya boken. I oktober 2005 vann Alex kategorin bästa djurporträtt i ”BBC Wildlife...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser