DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Aquanaut för en dag

– Jules Underwater Lodge

Text: Marko Wramén - Foto: Jules Underwater Lodge

Tänk att få bo under vattnet, precis som Cousteau och grabbarna en gång gjorde. Eller i alla fall få sova några nätter i ett riktigt undervattenshus och somna med fiskarna som sällskap. Omöjliga dagdrömmerier? Nix. I Florida kan du förverkliga drömmen.

Jag är uppspelt och sprallig som en liten pojke, men så är det också en riktig pojkboksdröm som går i uppfyllelse. Jag är på väg ner i vattnet för att besöka Jules Underwater Lodge, världens enda undervattenshotell. I en lagun omgärdad av mangroveträd på Floridaön Key Largo gömmer sig den våta drömmen för oss som alltid är först i vattnet och sist upp. Här behöver man inte gå upp alls om man inte vill (och har råd, det kostar en slant att bo här).
Tillsammans med svenskättlingen Rick Ford, som driver hotellet, sjunker jag ner i det gröna vattnet och simmar ut i lagunen. Snart skymtar en skugga på botten som när vi kommer närmare strålar av välkomnande ljus. På knappt 10 meters djup simmar vi in under undervattenshabitatet och kommer upp i en så kallad moon pool, ett hål i golvet. Plötsligt är vi inomhus igen – i sanning en märklig upplevelse. Rick hälsar mig välkommen till Jules lilla stuga och våtrummet. Här lägger vi av dykutrustningen och tar en varm dusch för att skölja av saltet. En nytvättad handduk väntar på mig när jag kommer ut, sedan blir det rundvisning.
Undervattenshotellet består av en fyrkantig mittkropp, där våtrummet, duschen och toaletten finns, och två parallella liggande cylindrar på var sin sida om våtrummet. Den ena cylindern rymmer två separata sovrum, den andra ett allrum med kök. Både sovrummen och allrummet är utrustade med internkommunikation och vanlig telefon samt TV, video, DVD och stereo. Huvudnumret är ändå de stora runda fönstren som släpper in ett härligt grönskimrande ljus från vattnet på utsidan och som låter fiskarna titta in på de märkliga djuren i sitt eget lilla terrarium. Självklart ingår fri dykning i lagunen, som bland annat bjuder på ytterligare ett undervattenshabitat som används till utbildning av forskare.
Det känns som om det här är ett perfekt krypin för smekmånadsparet eller de nyförlovade, något som Rick snart bekräftar. Två-tre par gifter sig här varje år, ett undervattensbröllop utan bubblor och våtdräkter. Det finns till och med en numera sjuårig pojke som blivit till här, och som följaktligen döptes till Jules! En del celebriteter (allt från astronauter som Scott Carpenter till rockstjärnor som Steve Tyler från Aerosmith och amerikanska TV-kändisar) har också uppskattat den totala avskildheten. Självklart har också Jean-Michel Cousteau varit gäst på Jules.
Ursprungligen var anläggningen ett forskningslaboratorium på 30 meters djup utanför Puerto Ricos kust, men sedan mitten av 80-talet fungerar habitatet alltså som undervattenshotell. Hur det funkar? Ren och filtrerad luft pumpas dygnet runt ner från två kompressorer på ytan. Den använda luften bubblar sakta ut genom öppningen i golvet i våtrummet. All mat forslas ner i vattentäta lådor, och allt skräp åker samma väg tillbaka. Avloppsvatten pumpas upp via rörledningar - ingenting går ut i havet. Allthiop övervakas dygnet runt från en ledningscentral, som kan kommunicera med undervattenshotellet både...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser