DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Brasilien – Fernando de Noronha
Här stannar jag en lång stund för att njuta av landskapet och blicka ut över havet. Jag tänker på de fantastiska dyk som jag haft förmånen att få uppleva här. Fernando de Noronha är definitivt en av de platser jag vill återvända till.

Fernando de Noronha

– ett föredömligt naturskydd

Text & Foto: Frode Kjems Uhre

En leende dam i ankomsthallen räcker fram en mugg med tillhörande metallsugrör till mig. "Noronha Plástico Zero" står det på ena sidan av muggen.
Jag har precis landat på den lilla paradisön Fernando de Noronha, som erbjuder ett föredömligt naturskydd, världens vackraste strand och dykning av högsta klass.

►   När mitt flyg från Recife hade påbörjat inflygningen till Fernando de Noronha fyra timmar tidigare, var ön täckt av låga moln, och piloterna hade inte lyckats få visuell kontakt med banan. Efter att ha cirklat i en halvtimme var de tvungna att återvända till Recife, där vi fick vänta några timmar på att det skulle klarna upp. När vi flög tillbaka andra gången var det inga problem, och redan under inflygningen får jag ett första intryck av hur vacker ön är. Utanför flygplatsen står en solbränd man i femtioårsåldern med lockigt hår och med ett varmt leende som välkomnar mig. Mannen heter Paulo och har sysslat med dykning sedan han var 18 år. Han är delägare i dykfirman Noronha Diver, som jag har planerat att dyka med. Vi kör mot den lilla staden längs öns enda asfaltsväg, och vi samtalar om allt möjligt medan vi passerar genom det vackra landskapet.

Ingen plast
Jag visar Paulo muggen med metallsugröret som jag fick på flygplatsen. På baksidan av muggen kan jag se symboler för ett plastsugrör, en plastmugg av engångstyp, en vattenflaska, en plastpåse och plastbestick. Alla symboler är överstrukna, och med stora bokstäver står det "AQUI NAO" (inte här). Paulo säger att det är bra för det känsliga ekosystemet här. Förutom förbudet mot engångsplast har ett stort antal andra begränsningar införts. Kryssningsfartyg t.ex. är inte välkomna här. Begränsat antal båtar och totalt förbud mot vattenskotrar. Inga stora hotell och inga byggnader på stränderna. Inga fler bilar än de 1 000 som redan finns på ön får registreras, och det är bara några hundra besökare som tillåts komma till ön varje dag. Fiske får bara bedrivas där det är över 100 meter djupt, vilket även gäller fritidsfiskare och nära ön finns en "No Take"-zon. Det som Paulo berättar gör stort intryck på mig. Här på ön finns ett miljöskydd som många andra dykdestinationer skulle kunna ta lärdom av.
Vi lastar av min dykväska vid Pousada Lua Bela och Paulo tar mig sedan med ner till dykcentret Fernando Diver, som har en underbar utsikt över havet. Jag har svårt att koncentrera mig på att fylla i det obligatoriska PADI-formuläret, för på en stor TV-skärm inne på dykcentret visas undervattensvideo från Fernando de Noronha. Jag ser verkligen fram emot att komma ut och dyka nästa dag. Paulo berättar att jag kommer att bli hämtad vid min Pousada följande morgon kl. 07.15.

Nationalparken
Jag passerar nationalparkens kontor och köper en obligatoriska biljett som ger tillträde till parken. Den är giltig de kommande tio dagarna. Nationalparken grundades 1988 och skyddar den obebodda delen av ögruppen Fernando de Noronha, vilken utgör cirka 70% av huvudön, samt de återstående 2 mindre öarna plus hela skärgården runt Fernando De Noronha ner till 50 meters djup. Återstående 30% är ett skyddad naturskyddsområde i Área de Proteção Ambiental.
Fernando de Noronha är hem för den största koncentrationen av tropiska sjöfåglar i västra Atlanten...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fernando de Noronha Scuba Diving. Video: Caroline Lupini.
Fernando de Noronha Scuba Diving. Video: Caroline Lupini.
Fakta

Fernando De Noronha

Historik Ön upptäcktes av portugiserna 1503, men har tillhört Brasilien sedan landet blev självständigt 1822.

Geografi ...

Läs artikeln i DYK #55:

SOME images:
Brasilien – Fernando de Noronha, Brasilien – Fernando de Noronha
Här stannar jag en lång stund för att njuta av landskapet och blicka ut över havet. Jag tänker på de fantastiska dyk som jag haft förmånen att få uppleva här. Fernando de Noronha är definitivt en av de platser jag vill återvända till.
, Brasilien – Fernando de Noronha
Rödfotad sula är en av ​​de havsfåglar som finns i stort antal på Fernando de Noronha.
, Brasilien – Fernando de Noronha
Denna lilla blågula frökenfisk, stegastes rocasensis, är endemisk för Brasilien och är vanligt förekommande vid Fernando de Noronha.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser