DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Blås – Tips & trix
Det är en dålig vana att blåsa bort vattnet från förstasteget och dess skyddskåpa med tryckluft från din flaska. Förångade vattendroppar tränger då in i regulatorn och skapar kalkavlagringar.
1 av 1

Blås

Tips & trix

Text: Jesper Kjøller Grafik: Charly Nielsen
Förstasteget på din regulator är konstruerad för att tåla vatten – utvändigt vill säga. Invändigt kan till och med små mängder vatten lämna kalkfläckar. De rörliga delarna i ventilen jobbar med små toleranser så det gäller att undvika att få in vatten till varje pris. Inte desto mindre ser man dykare som kämpar med att blåsa in vatten i sina oskyddade förstasteg! Men det gör väl inte du?

Oavsett om din regulator är en DIN eller har yoke-koppling (se DYK juni 2012) är den utrustad med en skyddshuva som ska förhindra att fukt och vatten tränger in invändigt under transport och när man sköljer av utrustningen. Grundlig instruktion i hur man sätter på gummihättan på förstasteget igen efter dykningen ingår i alla nybörjarkurser i dykning. Allra först ska man lära sig ta bort det vatten som samlats i den oskyddade huvan under dykningen.

Kanske är det på en dansk badstrand den här scenen utspelar sig, eller möjligen på en dykbåt på något exotiskt, tropiskt resmål eller i en simhall under en grundkurs. Man ser nästan alltid en eller flera dykare som har den fula ovanan att blåsa skyddshuvan torr med trycket från flaskan. Blåser du bara på själva hättan och ser till att det inte kommer in kondens i själva förstastegets ingång så är det okej. Hör du däremot till dem som har för vana att tryckluftstorka hela förstasteget och därtill blåsa in i dess filter så har du missförstått hela saken. Du kommer oundvikligen att producera ett duggregn av små vattendroppar som letar sig in i det allra heligaste. Gör helst inte det.

Det säkraste är att helt enkelt använda en handduk eller en T-shirt att torka bort vattnet på huven med. På det sättet kan du vara säker på att du inte blåser in vatten där det kan göra skada, samtidigt som du slipper skrämma slag på omgivningen med det öronbedövande lätet. Om olyckan ändå är framme och du skulle tappa regulatorsetet i vatten utan att skyddshuvan är på så skynda dig att få förstasteget genomblåst med en gång. Ta bort alla slangar från förstasteget, sätt fast det på en flaska och blås tills du känner att det kommer ut torr luft igen. Ta av slangarna efteråt så att inte fukten hamnar i manometern eller på andra ställen där den kan orsaka skada. Fortsätt dyka på turen eller semestern men till att få regulatorn inspekterad för kalklämningar så fort du har möjlighet.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser