DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Malaysia – Där regnskog och korallrev möts!
Två extravaganta räkor som bor i en bubbelkorall. Nattetid töms bubblorna på vatten och korallens hårda skal och tentakler blir synliga.
Malaysia – Där regnskog och korallrev möts!
Längs Malaysiahalvöns östkust finns det gott om paradisöar och många av öarna har väldigt fina dykvatten runt sig.
Malaysia – Där regnskog och korallrev möts!
En av Sipadans enormt stora gröna havsköldpaddor dyker ner efter att ha andats vid ytan.
Malaysia – Där regnskog och korallrev möts!
En liten formation barrakudor vid Pulau Tengol. Det mer berömda barrakudastimmet vid Sipadan är det största jag någonsin sett.
Malaysia – Där regnskog och korallrev möts!
Den, enligt mig, mest fantastiska av alla anemonfiskar är tagganemonfisken (Premnas biaculeatus), som är vanlig på malaysiska rev. Den dominanta hanfisken brukar vara den allra mest färgstarka i familjen.

Malaysia

Där regnskog och korallrev möts!

Text och foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Hassan gasade på med sin bräckliga motorbåt ut mot den lilla ön. Trots Ramadan körde han mig från Semporna ut till det stora revet med de stora upplevelserna. Redan efter en sekund under ytan insåg jag att jag aldrig tidigare varit i närheten av något liknande. Nu, 20 år senare, är minnet av Sipadan fortfarande tydligt och nära.

Malaysia är fysiskt kluvet i två delar av Sydkinesiska havet. Ena delen finns på Malackahalvön, mellan Thailand och Singapore. Detta är landets multikulturella avdelning med en mix av malajer, kineser och indier. Den andra delen, den östra, består av Sabah och Sarawak på norra Borneo. Dessa två delstater präglas av vild djungel med orangutanger och genuina stamfolk. Malaysia är ett rikt land fyllt av smaker, folkslag, språk, natur och upplevelser.
Inom de tudelade regionerna finns ytterliggare ett antal mikrokosmos som Kuala Lumpurs moderna skyskrapor, leende långhusbyar i Sarawak och lugna stränder längs Malackahalvöns östkust.

Malaysia har tropiskt klimat men temperaturen är ganska konstant längs kusterna. Högsta temperaturen ligger runt 30 grader och lägsta kring 22, men det kan vara mycket varmare inåt landet. Säsongen pendlar mellan våt och mindre våt säsong. På de flesta ställen är det alltså ingen större skillnad mellan regnperioden från oktober till april och resterande del av året. Undantaget är östsidan av Malackahalvön som får rejält med regn från november till februari. Sabah och Sarawak får alltid mycket regn men extra mycket mellan oktober och mars.

Modern legend
Den kända ön Sipadan har östra Sabahs, ja troligtvis hela Malaysias, mest eftertraktade dykplatser. 1984 upptäckte Borneo Divers dykningen runt denna lilla oceaniska ö som är omringad av 600 meter djupt hav. Dykningen är alltid bra på Sipadan och ibland är den helt superb. Sipadans signum är den stora mängden sköldpaddor som lever runt ön.
Cousteau besökte ön 1985 och sa då “I have seen other places like Sipadan… 45 years ago. Now we have found again an untouched piece of art.” Intresset har exploderat sedan dess och ett tag fanns det hela tre dykcenter etablerade på Sipadan. Det blev till slut ett problem för en så liten ö och dykcenterna är borta nu. Så skall du dyka på Sipadan utgår du istället från närliggande Mabul eller Kapalai.

Det finns många ”Sipadan highlights” utöver sköldpaddorna, som ett enormt barrakudastim vid Barracuda Point, de talrika vitfenade revhajarna och ett stort stim av puckelhuvade papegojfiskar. Hammarhaj och manta syns regelbundet men är inte vardagsmat. Det finns en spännande grotta på nordsidan av Sipadan, Turtle cavern, där skeletten från drunknade sköldpaddor ligger kvar. Dyk endast här med rätt utbildning, rätt utrustning och rätt guide.

Reglering & terrorister
På grund av det stora intresset har en hård reglering av antalet dykare införts och ett begränsat antal får dyka kring Sipadan per dag. Så du måste räkna med ett begränsat antal dyk på Sipadan. Det rekommenderas att du kollar med dykcentret hur många dyk du kan förvänta dig. Det finns fin dykning, framförallt muck, runt Mabul och Kapalai. Kombinationen med makrodykning på dessa ställen och stora dyk på Sipadan är lysande. Sikten varierar dock och det är lite förvånande med tanke...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resa Många flygbolag och frekvent med flighter till Kuala Lumur, Penang och Singapore på Malackahalvön. Till Borneo flyger man med fördel till Kota Kinabalu. Tidskillnad +7 timmar (vintertid).

...

Fakta

1984
... var året då Borneo Divers upptäckte Sipadan som dykdestination. Costeau var där 1985 och sedan dess har dykare velat besöka ön. Idag har de dragit rejält i handbromsen och reglerat...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser