DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Piscina är en naturlig swimmingpool med en lång rad tunnlar att utforska.
Dykningen i Taina Caves kan mäta sig med de bästa grottdyken i världen.
Karibisk vykortsidyll på stranden vid Bayahibe.
En av de trängre passagerna i El Du-Du Caves.
Lastrummet i vraket Hickory.

Dominikanska Republiken

– uppfriskande annorlunda

Av Martyn Farr

Bara för att man kan åka charter till en destination betyder inte det att dykningen är tandlös. Ta Dominikanska Republiken som exempel. Runt den karibiska ön finns mediokra korallrev men platsen kan erbjuda grottdykning i världsklass både för nybörjare och rutinerade dykare. Skulle man sedan vilja byta miljö så finns en handfull vrak att utforska.

Helt enkelt den bästa sikt jag någonsin har sett! Vi befinner oss på 6-8 meters djup i en grottkammare fullproppad med droppstenar. Det ser ut som om kammaren vore snustorr. Våra kraftiga HID-lampor skär genom mörkret. Vi kan urskilja hur den tunna ledlinan slingrar sig fram tills den försvinner långt borta i fjärran.
Grottan är känd under namnet Asphalt. Förr fanns nämligen ett asfaltverk precis utanför ingången. Vi hade fått höra att grottan skulle vara vacker. Redan från början stod en sak klar. Den är en av de bästa jag har dykt i. Den borde få ett namn som bättre återspeglar dess överdådiga prakt.
Vi hade vistats i Dominikanska Republiken i en vecka och avverkat en väldans massa dykplatser. Verkligen en kontrasternas ö! Den visade sig inte bara bli en kulturchock. Dessutom ett rikt och varierat dykområde. Det kändes knappast som om bara sju dagar hade förflutit sedan vi anlände till flygplatsen Punta Cana längst ut på öns yttersta östra del…
En liten grupp musikanter spelar merengue. En fjäril fladdrar förbi mitt ansikte. Jag kliver nedför trappan till den varma landningsbanan. Himlen är klarblå. Medan vi vandrar i solskenet ser jag en svala försvinna in under palapa-grästaket på flygterminalens huvudbyggnad. Söta flickor står i vad jag antar är nationaldräkt. De poserar för ivrigt fotograferande semesterfirare medan vi närmar oss passkontrollen. Rena karnevalsatmosfären råder. Inte riktigt vad jag hade väntat mig.
Vi blir tilldelade en tolk och en chaufför. De står till vårt förfogande hela veckan. Tanken är att vi ska få prov på den bästa dykningen på ett rikt urval av dykplatser över hela den karibiska ön.
Första anhalten är Bayahibe. Det är en myllrande liten turistort med ett lyxigt hotell som heter Dreams La Romana. Platsen är perfekt för dykning. Men vår värd för dykningen hade råkat ur för en trafikolycka. Därför fick våra ursprungliga planer skrinläggas. Efter en snabb ändring i arrangemangen finner vi oss i händerna på den ryske superhjälten och dykguiden Olec.
Han tar oss till ett storslaget område med grottor en halvtimmes bilfärd från hotellet. En energisk och leende bärare kånkar ner våra tunga gasflaskor i det gapande hålet i marken. Efter några minuters promenad från den fyrhjulsdrivna bilen står vi vid vattenbrynet.
Framför oss ligger en liten fridfull sjö. Den ståtar med sikt på 50 meter eller mer i 24-gradigt sötvatten. En liten grupp semesterfirare anländer på hästrygg. De badar, simmar och stojar på andra sidan medan vi gör oss klara. Sedan susar vi ner i den rymliga tunneln och ut på vårt första äventyr.
Redan efter några meter står saken klar för mig. Här finns undervattensformationer som kan tävla med de bästa i Mexiko. De anses annars vara de vackraste i världen. Då råkar jag ut för ett problem. Min slavtända ”fjärrblixt” strejkar. Som fotodyk utvecklar sig det här till rena katastrofen. Jag överger kameran på grottans golv. Sedan ägnar vi oss åt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser