DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
CDWS vrak – Carnatic
Carnatic ligger som ett valskelett på bottnen, parallellt med revet Shaab Abu Nuhas. Fören och aktern är någorlunda bevarade medan mittpartiet är krossat.
CDWS vrak – Carnatic
Carnatic måste vara ett av de enklaste vraken att penetrera, tack vare att däcket och skrovplåtarna är borta.
CDWS vrak – Carnatic
I fören på vraket finns ett stort hål där bogsprötet troligen suttit.
CDWS vrak – Carnatic
Det är inte ovanligt att få sällskap av sköldpaddor vid Carnatic.

Carnatic

CDWS vrak

Carnatic är det äldsta av alla de kända fartyg som klantat till navigationen genom revsystemen i norra delen av Röda Havet och istället hamnat på revet Abu Nuhas. Sedan det upptäcktes för 27 år sedan har vraket har blivit populärt bland dykare och inte minst undervattensfilmare och fotografer. Idag ligger hon i två delar på mellan 20 och 27 meters djup, inte så långt från Giannis D, men i ett mer skyddat läge.

Carnatic sjösattes i december 1862 och var registrerat hos rederiet Peninsula & Oriental Steamship Navigation Company, också känt som P & O. Hon vägde 1 776 ton, var 90 meter lång, nio meter bred och hade ett djupgående på 5,3 meter. Carnatic använde både segel och en ångmaskin och kunde nå hela tolv knop. Den relativt korta livslängden tillbringades på rutter mellan Suez, Bombay och Kina.
Den tolfte september 1869 gick hon på grund på Shaab Abu Nuhas nära Shedwan Island. Stålskrovet revs upp av de vassa korallerna men kapten Philip Jones evakuerade inte fartyget utan menade att pumparna kunde hålla jämna steg med läckorna. Ombord fanns 210 passagerare och besättningsmedlemmar som snällt fick stanna kvar på det läckande skeppet, trots att flera bad om att få lämna det.
Fram på småtimmarna den 14 september började Carnatic läcka på allvar och kapten Jones gav order om att överge fartyget – kvinnor och barn först. Strax därefter bröts fartyget i två delar och drog 31 människor med sig ner i djupet. Resten räddade sig i livbåtarna och fick tillbringa natten på Shedwan Island innan de blev upplockade av det förbipasserande fartyget Sumatra.

I lasten fanns bland annat guld som idag är värt sju miljoner kronor. Därför försökte man veckorna efter förlisningen att bärga lasten. Allt guld sägs ha hittats men hårdnackade rykten hävdar ändå att det finns guld kvar ombord, vilket så klart ökat mystiken kring vraket.
Carnatic upptäcktes av dykare 1984 och man insåg då att de två delarna låg tätt tillsammans trots att hon knäcktes vid förlisningen. Fartyget vilar på babords sida och det är lätt att hitta rätt mellan stålbalkarna som en gång höll uppe däcket. För och akter är i stort sett intakta och hålls samman av den svårt skadade mittsektionen.

Den vackraste, mest dramatiska och fotogeniska delen är aktern, där propellrarna vilar mot havsbottnen och är rikligt övervuxna med både mjukkoraller och hårdkorall. Det finns ofta glasfisk och drakfisk i och omkring vraket och man kan hitta krokodilfiskar på sandbottnen runtomkring. Carnatic nås på dagsturer från El Gouna och Hurghada samt med liveaboard.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser