DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Reportage  Reportage
Copenhagen Diveshow – om det inte vore för snön…..
Copenhagen Diveshow – om det inte vore för snön…
1 av 1

Copenhagen Diveshow

– om det inte vore för snön…

Av Jesper Kjøller Foto: Mark Trustrup

Årets vinter kommer att gå till historien som en av de besvärligaste i mannaminne. Vintervädret kom också att sätta sin prägel på besökarantalet för Copenhagen Diveshow. Den tionde upplagan av evenemanget blev i alla fall en rungande succé. Man måste bara först ta sig genom snön till Bella Center. Där fanns det massor att värma sig med.

Jag begriper mycket väl att svenskar och norrmän ruskar lite medlidsamt på huvudet åt oss danskar. I våra brödraländer är folk vana vid frost och snö. Svenska och norska utställare på Copenhagen Diveshow kunde inte riktigt inse vad problemet var. Det var sista dagen på Copenhagen Diveshow – traditionellt dagen med flest besökare. Varför hade myndigheterna avrått från all bilkörning i Köpenhamn en söndagsförmiddag? Bara för några ynka snöflingor…
”Feriemessen” har anordnats i Bella Center i 28 år. Copenhagen Diveshow har utgjort en allt större del av arrangemanget de senaste tio åren. Men aldrig förr har vädret varit en så stark motspelare. I fjol hittade knappt 40 000 besökare vägen till Bella Center under de dagar mässan varade. Till det här årets upplaga dök bara lite mer än 32 000 upp. Det märktes minsann.
Lyckligtvis ansåg många ändå att färden till Copenhagen Diveshow måste räknas till kategorin ”nödvändig bilkörning”. Därmed tolkade de danska Vägverkets varning till fördel för en dykupplevelse inomhus. En mässbesökare tog saken i egna händer och transporterade sig själv till Bella Center – på längdåkningsskidor!

Tioårsjubileum
Jubileet firades med ett stort antal utställare vid Copenhagen Diveshow på ett motsvarande rekordstort antal kvadratmeter. Utställningen fyllde i år nästan hela hall C4 bortsett från ett Lego-område längst ner i andra änden. Cirka 50 utställare, två bassänger för prova-på-dyk, en dyktank för uppvisningar, en stor aktivitetsscen och ett mindre föredragspodium i TDA:s monter lovade gott för massor av fart och fläkt och underhållning. Det fanns något för varje smakriktning. Både semestersnorklare, sportdykare och tech-entusiaster kände sig väl omhändertagna.
Större yta betydde att besökarskaran tunnades ut lite. Under rusningstid upplevde man perioder av folkträngsel i tidigare upplagor av Copenhagen Diveshow. De uteblev i år. Men många av utställarna uppskattade det efteråt. De hade faktiskt värdesatt att få lite längre tid att prata med sina gäster. De visade massor av intresse och gjorde många bokningar. Det var ju huvudsaken.

Plats över
Dykmässan startade år 2000. Då ville Bella Center utnyttja lite plats som blivit över längst ner i hall C4. Det började med ett litet dykområde. Där fanns bland andra Master Dive. De har som enda utställare varit med alla tio åren. Efter första mässan utvärderade vi de första famlande försöken. Vi beslutade 2001 att det var värt att försöka igen. Nu med lite högre ambitionsnivå. De närmaste åren tillkom flera utställare.
Verksamheten växte lugnt och stilla. Ungefär 2005 började det komma intresse från utställare i Sverige och Norge plus från bland andra Spanien, Egypten och Malta. Därför byttes det varken smidiga eller internationella namnet ”Dykkersektionen på Feriemessen” till ”Copenhagen Diveshow”. Efterhand har evenemanget etablerat sig i den internationella mässkalendern som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser