DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Dahab, sinais guld

Text och foto: MIchael Jensen

You want bracelet? Beduinflickan Eda stirrar intensivt på mig med sina kolsvarta ögon. Hon vet att hon har lyckats, eftersom jag ler mot henne. Efter lite prutande har det färgglada armbandet bytt ägare. Vi är i Dahab på Sinai-halvön, ett av få ställen längs Röda havet där lokalbefolkningen ännu inte tröttnat på alla turister, och där man – om man har tur – kan bli hembjuden på te hem till en beduinfamilj.

Dahab är egyptiska för ”guld” och har i många år varit känt bland världens hippier och då området var ockuperat av israelerna var det inte helt ovanligt att man kunde se en rastafa-hippie med en joint i munnen gå sida vid sida med en patrullerande soldat längs stranden. Soldaterna är tack och lov borta, men hippierna kan man fortfarande hitta här, liksom ett stort antal dykare och vindsurfare, som njuter av Röda havets varma vatten.

Ställen som Blue hole, Canyon och Bells har alla en exotisk klang och är kända av dykare världen över. Blue hole är mest känt för alla tragiska dödsolyckor som tyvärr gjort den i övrigt mycket vackra dykplatsen känd som en undervattenskyrkogård för oförsiktiga dykare. Från flygplatsen i Sharm el Sheik är det en timmes bilfärd till Dahab – för en egyptisk taxichaufför alltså, att köra själv skulle ta ett par timmar. Men färdas man i en genomsnittshastighet av 140 km/h, ensam genom kurvorna och utan att hålla i ratten när man ska tända den obligatoriska cigaretten, tar de cirka 95 kilometerna inte så lång tid. ”In sha’ Allah.” Om Gud vill.

Och Gud ville, jag ankom väl behållen till Dahab och hotellet vid Inmo Divers där tyska Ingrid och hennes egyptiske man Mo (Mohammed) hälsade mig välkommen. Hela veckan skulle jag dyka med en god gammal vän, skribenten och radiojournalisten John Nightingale. John har dykt vid Dahab åtskilliga gånger de senaste åren och har 15 loggade dyk i Blue hole på 65 meter. Jag ska också dyka på Blue hole men inte ner till 65 meter, aldrig!

Clown Hastigt arrangeras ett check out-dyk så att vi kan kontrollera utrustningen och att rätt mängd bly sätts på bältet. Vi ska dyka på ett av de populäraste dykställena i Dahab, Lighthouse, som är beläget mitt på strandpromenaden. Lättaste sättet att ta sig till en dykplats är att ta en beduintaxi, låta chauffören vänta medan man dyker och sedan bli skjutsad tillbaka. Hela turen, inklusive väntetiden går på under 50 kr. Lighthouse är omgivet av dykcenter och här utbildas nya dykare på löpande band. Trots detta är det ingen större trängsel under ytan. Då vi gick i vattnet fick vi tränga oss förbi en grupp dykare som briefades av sin instruktör, vindsurfare som startade från stranden och en mängd turister som bara tycktes njuta av vimlet. Ändå mötte vi ingen under vattnet. Här finns plats för oss alla och korallrevet vid Lighthouse verkar inte ha tagit skada av det tillgängliga läget. Jag har problem med avvägningen och lägger ett par stenar i västens fickor. Röda havet är bedrägligt, den höga salthalten ger alltid mycket lyftkraft. Det är fantastiskt när flera månaders väntar i ett ögonblick äntligen är över. Jag tömmer västen och glider ner i det varma vattnet. Sikten är otrolig och korallerna med alla sina invånare lyser i alla färger. Dahab är trots de många besökarna inte överexploaterat, korallreven längs kusten mår bra och under vårt check out-dyk, som inte går djupare än tio meter, öppnas...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägen till Dahab
Det lättaste sättet att ta sig till Dahab är att köpa en flygstol på ett charterflyg till Sharm el Sheik. Det går också reguljärflyg till Kairo från Stockholm och Köpenhamn, med vidare...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser