DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Den outtröttliga Sylvia Earle
Earle inuti i Deep Rover

Sylvia Earle

Den outtröttliga

Intervju av Graeme Gourlay. Bilder: David Doubilet

Djupens drottning, the Sturgeon General, Havens moder... Ja, listan över namn kan göras lång för denna obevekliga och passionerade dykande marinexpert.

►  Klockan närmar sig tio på kvällen. För Sylvia Earle 82 år, har det varit en lång dag. Hon anlände sent på kvällen dagen före till den mexikanska ön Cozumel och gick upp tidigt för en frukost tillsammans med 20 journalister. Därefter blev det flera timmars press- och TV-intervjuer för att sedan gå upp på scenen kl.18.00 för en 90-minuters föreläsning. Efter stående ovationer delade hon ut priser till en skolklass som tillverkat en mosaik om havet, gjord av återvunnen plast från lokala stränder. Deltagarna på konferensen var sedan på väg till ett cocktailparty klockan 20.00. Nästan två timmar senare gick jag tillbaka till konferenslokalen och såg den outtröttliga Earlen, med det leendet som är hennes varumärke - fortfarande på scenen, där hon tålmodigt poserade med de sista barnen i gruppen, medan deras föräldrar tog otaliga bilder av sina barn.

Ingenting kan stoppa henne. Hon är skoningslös och hon ger aldrig upp. Det finns ett jobb som ska göras, och hon arbetar stenhårt. Uppgiften är att rädda sitt älskade hav, och om det innebär att hon personligen måste övertyga var och en av oss - oavsett om det gäller ett skolbarn eller en president så gör hon det, med charm och karisma.

Idag är hon världens mest kända förkämpe för världens hav. Hon är också en respekterad och brett publicerad forskare, en berömd äventyrare som bott flera veckor i rad i undervattensmiljöer. Hon har besökt havsbotten på 1 200 meters djup och varit en orädd kapten ombord på experimentella ubåtar. Under hela sin karriär har hon varit en formidabel miljöaktivist och en högt respekterad föreläsare.
Under årens lopp har allt detta arbete och all denna energi förvandlat henne till något mycket speciellt. Vi är vana att se nationella hjältar inom sport eller showbusiness, och även inom politiken. Men denna svårfångade, tålmodiga kvinna har blivit en global hjälte - en försvarare av jordens hav.

"Vi har en möjlighet att använda våra röster för att påverka våra nationer, samhällen och genom organ som FN försöka uppnå några avgörande mål för mänskligheten", säger Sylvia. "Vad oroar du dig för? Din hälsa, säkerhet, ekonomi? Då borde du oroa dig för vad vi gör med vår planet och haven. Vi har en chans att göra rätt sak. På jorden har det tagit oss några tusen år att förlora skogar, vilda djur och att förstöra vår gemensamma "trädgård". Men när det gäller våra hav så har vi gjort förvånansvärt mycket skada under enbart en generation. Under min levnadstid har vi gjort oerhörda skador på våra hav. Industriellt fiske, kemiska föroreningar, plast, klimatförändringar, övergödning. Listan slutar inte här".

Earle började dyka 1953. Hennes föräldrar flyttade från New Jersey ner till Mexikanska golfen när hon var 12 år. Den lilla flickan, som visste att hon ville bli forskare, blev förälskad i havet. Hon tog examen från gymnasiet när hon var 16 år, fick en magisterexamen från...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

TED Talk prisbelönt föreläsning av  Sylvia Earle.
TED Talk prisbelönt föreläsning av Sylvia Earle.
Utdrag från Forecast Earth – med fokus på klimatförändringar, miljövetenskap och miljöskydd
Utdrag från Forecast Earth – med fokus på klimatförändringar, miljövetenskap och miljöskydd
Läs artikeln i DYK #59:

SOME images:
Den outtröttliga Sylvia Earle, Den outtröttliga Sylvia Earle
Earle inuti i Deep Rover
, Den outtröttliga Sylvia Earle
Earle dyker på sin 80-årsdag.
, Den outtröttliga Sylvia Earle
Earles specialområde är marina alger.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser