DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Dykäventyr i Florida
En jättelik falsk karettsköldpadda som knaprar i sig av korallrevets svampdjur. Den har förmodligen fötts i Florida, och sedan rest med golfströmmen över Atlanten till Europa. För att sedan simma hela vägen tillbaka igen längs ekvatorn.

Dykäventyr i Florida

Text & foto: Magnus Lundgren

Redan efter vårt första dyk inser jag att Florida är så mycket mer än ett pensionärsparadis.
Stora delar av solskensstaten är en vild nationalpark och 500 km östkust vetter mot den blå Atlanten med massor av spektakulära dyk. Så häng med på vår Floridianska ”roadtrip” där fyra fotografer åker på bildjakt i kristallklara källor, längs storslagna korallrev, in under en beryktad bro, långt ut i Golfströmmen mitt i svarta natten och sist men inte minst hälsar vi på Everglades alligatorer. 

►  Vi var fyra muntra musketörer, Sölve, Jesper, Ronny och jag själv då, som med viss förväntan tog plats i en bekväm amerikansk mini-van för en dykresa i ”roadtrip-format”. Förvånande nog fick vi ganska lätt plats med allt vårt bagage inklusive dykprylar och mer kamerautrustning än vad som är hälsosamt. Så vi brummade i väg med humöret på topp.

Klara källor i öst
Vår Chrysler satte kurs mot nordöst. Närmare bestämt tog vi sikte på det vackra flod- och källsystemet i Crystal River som är vida känt för sin stora population av sjökor. Det tog drygt fyra timmar för oss att cruisa dit från West Palm Beach, och vi njöt verkligen av västra Floridas genuina och lantliga miljöer. Öppna landskap, dinglande spansk mossa från trädens grenar och stora hästfarmar är ju Florida på riktigt.

Det räckte med att jag stack ner dykmasken i Three Sisters blåskimrande och kristallklara sötvatten för att direkt ha en stor sjöko, eller lamantin, med sin lilla söta kalv i följe. Three Sisters är nog den mest kända källan i Crystal River, och mamma sjöko och junior mumsade lugnt och metodiskt på grönt sjögräs. Några minuter senare bestämmer den stora sjökon sig för att sova en stund på botten. Lilleman passar då på att simma runt och hälsa på oss och våra kameror gick såklart varma. En nitisk nationalparksvakt patrullerade med sin kajak intill oss hela tiden. Det finns tydliga regler att följa om hur interaktion med de bedårande sjökorna skall gå till.

Våra två heldagar i Crystal River gick så otroligt fort. Utöver sjökorna finns det massor av fisk i vattnet, ett mycket rikt fågelliv, sötvattensköldpaddor, dykande skarvar och så spanade vi efter de uråldriga långnosade bengäddorna, och såklart sjökor. Vi såg många fler sjökor än vi kunde förvänta oss i mars månad. Bästa tiden är egentligen från mitten av november till och med februari. Manaterna, kärt barn har många namn, simmar helst upp från havet till de klara källorna under vintern, då källvattnet är varmare än havet under denna tid.

På 70-talet fanns det bara ett 100-tal sjökor kvar, men genom ett aktivt naturskyddsarbete finns det nu fler än 6 000 sjökor i Florida. Åk gärna med någon av de lokala operatörer som tar ut gäster på morgonen för att snorkla med sjökor. De hittar rätt direkt. Jag hade ju varit där innan så vi hyrde i stället en flodbåt ett par dagar, och vi kunde då röra oss för egen maskin från källa till källa. Mer kameratid med motiven, och så fanns ju möjligheten att stanna kvar när andra besökare skulle tillbaka vid lunch.

Östkustens korallrev
Tillbaka på östsidan i West Palm Beach var det dyk i salta havet som hägrade för oss. Det är en kort båttur ut med Pura Vidas båt från West Palm för att kunna kliva rakt ner i Atlanten. Det första dyket var magiskt. Vi föll likt fallskärmshoppare ner mot ett av Florida-kustens vackraste korallrev där rosa solfjädrar vajade i strömmen, och stora vasformade svampdjur tog plats i...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Det finns bara en plats i Florida där man kan simma med sjökor på vintern, och det är Crystal River. Video: Visit Florida
Det finns bara en plats i Florida där man kan simma med sjökor på vintern, och det är Crystal River. Video: Visit Florida
Fakta

Florida – Säsongslista

Korallrev längs kusten
Från Florida Keys upp till norr om West Palm. Dyks året runt.
Bästa tiden: Sommartid

Blue Heron Bridge, West Palm Beach...

Läs artikeln i DYK #73:

SOME images:
Dykäventyr i Florida, Dykäventyr i Florida
En jättelik falsk karettsköldpadda som knaprar i sig av korallrevets svampdjur. Den har förmodligen fötts i Florida, och sedan rest med golfströmmen över Atlanten till Europa. För att sedan simma hela vägen tillbaka igen längs ekvatorn.
, Dykäventyr i Florida
Är en sjöko en sjöko? Det är en av Floridas berömda sjökor. De kallas ibland för manat eller lamantin, och har en rundad stjärtfena. Till skillnad från sjökon som kallas dugong, som har en stjärtfena som liknar valens.
, Dykäventyr i Florida
Florida kryllar av vilda miljöer, både salta och söta. Här går solen ner vid en av Everglades talrika alligator- och fågelrika kanaler. Våtmarken Everglades blev nationalpark 1928, och är den största sammanhängande tropiska vildmarken i USA.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser