DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Ur Frodes Loggbok – Kenya
Brun spökflikfisk, Robust ghost pipefish (Solenostomus cyanopterus) är den största av spökflikfiskarna. Den kan vara svår att upptäcka då den liknar en bit tång som flyter med strömmen.

Ur Frodes Loggbok

Kenya

Text och Foto: Frode Kjems Uhre

Kenya hade länge stått högt på min lista över länder där jag ville uppleva dykning. Jag hade fått höra att den bästa dykningen var i den södra delen av landet vid Kisite Marine Park. Jag övertalade min vän och dykpartner Klaus att följa med.

►  Från Köpenhamn flyger vi till Nairobi, och därifrån vidare i ett Dash 8 propellerplan till det lilla flygfältet Ukunda nära staden Diani, som är känt för sin vackra strand. En timmes bilresa söder om den lilla staden Shimoni ligger Firefly Eco Retreat, där vi ska bo i ett mysigt safaritält med utsikt över vattnet. Här ligger också dykcentret Pilli Pipa, som ägs av paret Selina och Harm Lutjeboer. De är båda PADI-instruktörer, och de har arbetat som dykinstruktörer på många olika platser i världen, innan de öppnade sitt eget dykcenter i Kenya 1989.

National Marine Park
Nästa morgon vaknar vi helt utvilade i de sköna sängarna i vårt safaritält. Efter en rejäl frukost åker vi ut med Pilli Pipas dhow, en stor och rymlig arabisk träbåt. Vi ska dyka i Kisite-Mpunguti National Marine Park, som ligger sex kilometer från kusten. Marinparken grundades 1979 och är 39 km² stor. Den förvaltas av Kenya Wildlife Service och är hem för mer än 250 fiskarter.

Resan dit tar en timme och Saline ger oss dykare en grundlig genomgång. Hon rekommenderar att jag ska använda vidvinkelobjektivet på kameran. Första dyket blir på dykplatsen Outer Kisiti.

Delfiner
Stora stim av blåbandade snappers hälsar oss välkomna när vi går ner till botten.

Det är ett vackert korallrev med riktigt mycket liv. Här finns massor av stora fiskstim, och vi hittar även andra intressanta djur, som exempelvis en bläckfisk. När vi kommer upp till ytan efter ett fantastiskt dyk, hinner vi precis ta av oss maskerna när vi ser en grupp delfiner. Vi skyndar oss att dyka ner några meter ner igen. Delfinerna är nyfikna och kommer nära och simmar runt oss i flera minuter.

När vi kommer tillbaka på dykbåten är vi väldigt glada över den underbara upplevelsen, och vi känner oss väldigt lyckligt lottade. Seline berättar att de ser delfiner ungefär sex av sju dagar. Efter ännu ett trevligt dyk går vi iland på Wasini Island, där det serveras en utsökt swahililunch med allt gott från havet. Vi åker tillbaka till vårt mysiga läger för att koppla av resten av eftermiddagen och njuter av utsikten över havet. När det blir mörkt ger vi oss ut för att göra ett nattdyk strax utanför vårt läger. Det är gott om sovande fiskar och andra spännande saker. När vi är tillbaka på Firefly Camp efter nattdyket, är vi helt mättade av intryck och avlutar med en öl samtidigt som vi njuter av den svala kvällsluften och naturens ljud, innan vi lägger oss i de sköna sängarna i tältet och snabbt somnar.

Pink Reef
Nästa morgon seglar vi ut till Kisite-Mpunguti Marine Reserve, som ligger precis intill Kisite-Mpunguti National Marine Park, där vi dök dagen innan. Seline föreslår att vi provar dykplatsen Pink Reef, som fått sitt namn på grund av de många färgglada mjuka korallerna. Hon rekommenderar att jag sätter på makroobjektivet, vilket visar sig vara en bra idé. Det finns även här gott om stora fiskstim, men det finns...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Frode dyker i Kenya.  Video:  Frode Kjems Uhre
Frode dyker i Kenya. Video: Frode Kjems Uhre
Fakta

Frodes resa 
Frode bodde på Firefly Eco Retreat
fireflyecoretreat.com →

Frode dök med Pilli Pipa
...

Läs artikeln i DYK #77:

SOME images:
Ur Frodes Loggbok – Kenya, Ur Frodes Loggbok – Kenya
Brun spökflikfisk, Robust ghost pipefish (Solenostomus cyanopterus) är den största av spökflikfiskarna. Den kan vara svår att upptäcka då den liknar en bit tång som flyter med strömmen.
, Ur Frodes Loggbok – Kenya
Från safaritälten vid Firefly Eco Retreat har man en fantastisk utsikt över havet.
, Ur Frodes Loggbok – Kenya
Priacanthus hamrur

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser