DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Floridas fantastiska grottor
En favorit bland många grottdykare är Devils Eye vid Ginnie Springs.
Floridas fantastiska grottor
Vid Ginnie Springs har man satt upp en skylt med liemannen i hopp om att minska olyckorna.
Floridas fantastiska grottor
Tre förväntansfulla dykare förbereder sig för ett dyk vid Hart Springs.
Floridas fantastiska grottor
Med hälp av scooter och rebreather kan dykare nå långt in i Floridas grottor.
Floridas fantastiska grottor
Dykare ligger i öppningen till Little River Springs.
Floridas fantastiska grottor
Artikelförfattaren Martyn Farr hör till världens mest erfarna dykare i grottsammanhang.
Floridas fantastiska grottor
Floridas fantastiska grottor

Floridas fantastiska grottor

Av Martyn Farr
I norra Florida ligger en hel rad grottor som fungerar som en magnet för dykare som älskar att penetrera trånga utrymmen. Här finns upplevelser både på cave och cavern-nivå och området passar därför inte bara de mest extrema grottälskarna. Följ med över Atlanten för ett besök på berömdheter som Ginnie, Peacock och Little River Springs.

Uppvället i källan liknade en kittel med sakta sjudande vatten. Ytan på det glasliknande vattnet krusades sakta. Nere på 6-8 meter skimrade bassängens sandbotten i de spelande solstrålarna. Småfisk spratt omkring lite varstans. Allt som hördes var några kraxande kråkor i den nakna träden ovanför oss.
Vi flöt i sakta mak över en oändlighet av kristallklart turkosblått vatten. På vår högra sida hade vi frodiga snår av grönska. På vår vänstra blandade sig det klara flödet från den jättelika källan omärkligt med det grumliga och brunfärgade vattnet i Santa Fe River.

Inga hemligheter
Vinter i solskensstaten Florida. Lufttemperaturen låg strax över 20 grader. Vattnet kändes härligt ljummet – speciellt för en engelsman som jag. Jag hade just lämnat mitt hemland med minusgrader i luften. Hela härligheten kändes som ett tropiskt paradis.
Platsen var Ginnie Springs – västra halvklotets främsta vallfartsort för nöjesdykande grottälskare. Jag hade inte varit där på sex år. Men det kändes som igår. Vi hade redan dykt i två av Floridas gamla favoriter: Peacock Springs och Little River Springs. Där måste saker och ting ha förändrats. Jag hoppades finna ut hur.
Senaste upplagan av Ned DeLoachs bok gör en sak fullständigt klar. Grottdykningen här på trakten är inte längre någon hemlighet. Kartor, beskrivningar och information finns tillgänglig för alla besökare. De ska hjälpa förhoppningsfulla gäster att snabbt ta sina första steg in i mörkret. Områdets underjordiska vattenvägar är idag mindre exklusiva än de en gång var. Aktiviteterna vårdas ytterst effektivt.
Noggrann kontroll över grottdykningen är påtaglig överallt och på alla nivåer. Jag antar att jag är lite av en vildhjärna vad gäller sådant. I Europa kan vi göra i stort sett som vi vill. I Florida tycks det som om bara ett fåtal har något att invända mot snårskogen av regler. Nästan alla ser dem uppenbarligen som nödvändiga.
Reglerna handlar om grundläggande säkerhet och hänsyn till miljön. Redan på 1970-talet var Peacock omtalat vitt och brett. Besökarna kom i horder. Idag är stället officiellt delstatligt reservat.
Många banbrytande rekord slogs inom grottdykningen. Men många dök också ihjäl sig. Huvudsakligen berodde olyckorna på bristande utbildning i grottdykning. Situationen ledde till de första schemalagda kurserna. Böcker som ”Basic Cave Diving – A Blueprint For Survival” gavs ut. Det handlade om ren och skär överlevnad.

Miljöhänsyn och säkerhetsregler
Dagens Peacock Springs är ett centrum för att träna grottdykning. Stränga säkerhetsregler gäller. Man får reglerna inpräntade i samma ögonblick som man kör genom grindarna till reservatet. Inga solodyk. Håll certet redo att visa upp. Håll dig inom gränserna för din certifieringsnivå. Inga lampor tillåtna för dem med bara OW-cert. Förbjudet att röra vid vägmarkeringarna. Alla uppe ur vattnet klockan 17. Förbjudet att fiska, köra...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser