DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Fotoveckan i Smögen
Fotoveckan i Smögen

Fotoveckan i Smögen

– Nu är det dags igen!

Text och landbilder Stefan Beskow

Det är något speciellt med den svenska Västkusten. I synnerhet på sommaren, och en av Sveriges mer välkända turistattraktioner är utan tvekan Smögen. Framförallt är det kanske Smögenbryggan som lockar, eller folkvimlet på och kring bryggan för den delen. Är du som jag, en inbiten undervattensfotograf kommer kanske från och med nu ”Fotoveckan i Smögen”, som går av stapeln för andra gången denna sommar, bli en lika självklar del av sommaren som en promenad på Smögenbryggan för ”vanliga” turister.
 

►  D et hela började egentligen i mörkaste december när jag, Klas och Annika träffades på Smögen Dyk och upplevelse och satt och pratade om dykning, foto och andra viktiga ting som gör livet värt att leva. Eftersom vi alla har erfarenhet från SM i undervattensfotografering ställde vi oss frågan varför det inte kunde finnas något mer forum för undervattensfotografer?

Det borde det ju, var vi alla överens om, och det var då iden om en fototävling i Smögen tog ordentlig fart. Vi var snabbt överens om att vi ville att det skulle vara med en liten annan inriktning än SM och lite lättare för de fotografer som inte är så erfarna att ta första steget och våga prova att tävla och visa upp sina bilder. Naturligtvis ville vi att även de erfarna fotograferna skulle komma och tilltalas av iden att träffa andra fotografer och under lättsamma former göra det som vi gillar mest, fotografera och prata uv-foto och dykning. Enkelhet och tillgänglighet var ledorden vi försökte förhålla oss till, så därför skulle det inte behövas medlemskap i klubb eller tävlingslicenser för att delta. Dessutom hade det ju varit kul att inte begränsa det hela till dykare. Även fridykande fotografer visar ju gång på gång att det inte behövs en massa dykutrustning för att ta grymma undervattensbilder! Alltså var det självklart att fridykare skulle få vara med. Låga kostnader var också viktigt för att tröskeln inte skulle vara för hög för att ställa upp i tävlingen.

Kunde vi kanske dessutom ha en liten ”mini dykmässa” där sponsorer fick möjlighet att komma och visa sina produkter skulle det kunna ge ett mervärde för både deltagare och andra dykare som var sugna på att komma dit och flanera, titta på dykprylar och snacka dykning. Tiden gick och någon gång, en bra bit in på småtimmarna tyckte vi att konceptet kändes tillräckligt bra för att presenteras.
Platsen för detta event kändes självklar och Lena från Smögen Dyk och upplevelse var genast med på idén. Dykcentret ligger som du säkert redan vet väldigt bra till för ett arrangemang som som detta. Fotografer gillar verkligen möjligheten att hoppa i direkt från bryggan och på ett så enkelt sätt kunna få tillgång till en mängd olika motiv.

Det hela blev en succé och totalt 32 fotografer deltog till slut i tävlingen. Lägg därtill parkamrater och "vanliga" dykare så förstår du att det var fullt upp på dykcentret hela veckan, vissa tider var begreppet "mingelstämning" faktiskt helt berättigat.

Precis som förra året är det vecka 29 som gäller även i år, och vi hoppas självklart att just du vill vara med! Mer information och anmälan finns på smogendyk.se .
Här i reportaget kan du njuta av några bilder från förra årets tävling.

Förra årets Master Price och totalvinnare: Rickard Godlund
Juryns motivering var att bilderna höll genomgående mycket hög klass och flera av jurymedlemmarna hade samtliga bilder i topp 3 i samtliga klasser. 

Klass: Viken
Bilder som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #70:

SOME images:
Fotoveckan i Smögen, Fotoveckan i Smögen
Fotoveckan i Smögen
, Fotoveckan i Smögen
Fotoveckan i Smögen
, Fotoveckan i Smögen
Fotoveckan i Smögen

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser