DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Gör hållbarhet hållbar – Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd
Andrea och Simon under de tidiga åren på MMF:s.

Gör hållbarhet hållbar

– Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd

Text: Mark 'Crowley' Russell, Foto: Andrea Marshall M.FL.

Mark 'Crowley' Russell samtalar med Dr Andrea Marshall och Dr Simon Pierce, medgrundare av Marine Megafauna Foundation, om de årtionden av hårt arbete som hållbart miljöarbete kräver.

►  Hållbarhet är ett miljö-modeord som många slänger sig med. Men hållbarhet fungerar bara om något hållbart skapas för att upprätthålla det, och det innebär att arbeta långsiktigt - att vara beredd att jobba under många år, och i motgångar, för att uppnå de mål man strävar efter.

"Jag tror inte att folk har någon aning om vad ordet betyder eftersom det används så slarvigt", säger Dr Andrea Marshall ganska rakryggat. "Kapacitetsuppbyggnad är en annan term som jag avskyr, eftersom att bygga kapacitet inte är något som görs på en vecka, en månad eller ens ett år - det är en mycket lång uppbyggnad".

Marshall vet vad hållbarhet innebär, efter att ha ägnat två årtionden av sitt liv åt att studera mantor och annan megafauna i Moçambique. Hon var den första personen att doktorera om mantor och formellt beskriva en annan art 2009. Hon är också medgrundare av Marine Megafauna Foundation (MMF) tillsammans med sin vän och kollega Dr Simon Pierce. Det är tydligt när hon talar att det fortfarande finns en stark passion för det arbete hon påbörjade för 20 år sedan.

Genom den Instagram-filtrerade linsen, i den moderna världen, ser det ofta ut som att marin forskning och miljöarbete handlar om soldränkta djupblå hav, där man letar efter valar som kan räddas och hajar man kan simma med. Verkligheten är dock en helt annan. Bakom de glättiga bilderna finns utmaningar som är närmast ofattbara för betraktaren bakom smartphone-skärmen, men som forskare, och de som arbetar fältet, möter dagligen.

"När folk får veta att man är marinbiolog, särskilt som kvinna, föreställer de sig att du springer runt i bikini hela dagen och handmatar delfiner", säger Marshall.
"Människor pratar ofta om framgångar, att vinna en utmärkelse eller något liknande, men dessa korta stunder kräver hårt arbete, och det är bara en liten del av allt det svåra och utmanande som sker däremellan. Folk pratar väldigt sällan om det".

Moçambique
Marshall besökte Moçambique första gången 2002. Landet hade då återhämtat sig från ett blodigt inbördeskrig, som pågick mellan 1976 och 1992, och dessförinnan ett självständighetskrig mot Portugal. Delar av landet var fortfarande fullt av minor, och den enda riktiga riksvägen vägen var full av enorma potthål, vilket gjorde det till en farlig och svår väg att ta sig fram på. Hennes resa gick genom provinsen Inhambane. Denna provins är nu klassad som en "Hope Spot" av Sylvia Earles Mission Blue Foundation, delvis tack vare insatser från MMF. Här fanns det stora havsdjur i ett antal som Marshall, som då arbetade för International Union for Conservation of Nature (IUCN), aldrig stött på tidigare.

"Jag hade inte sett något liknande. Det fanns en otroligt rik marin fauna i Inhambane", berättar hon. "Man kunde nästan gå på ryggen av valhajarna som såg ut som löv utspridda på ytan. På vissa av våra dyk kunde vi se över 30 mantor och en massa andra rockor, hajar och valar uppe vid ytan. Jag tänkte då...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Om författeren – Mark 'Crowley' Russell

Crowley lämnade sitt IT-jobb 2005 och tillbringade de följande nio åren med att arbeta heltid som professionell dykare. Han...

Läs artikeln i DYK #80:

SOME images:
Gör hållbarhet hållbar – Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd, Gör hållbarhet hållbar – Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd
Andrea och Simon under de tidiga åren på MMF:s.
, Gör hållbarhet hållbar – Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd
Andrea marshall
, Gör hållbarhet hållbar – Hur Marine Megafauna Foundation arbetar för hållbart naturskydd
Andrea Marshall och maken Janneman Conradie genomför en undersökning från luften för att bedöma populationen av mantor.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser