DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Vackra torn
De vackra koralltornen vid Abu Dabbab IV erbjuder riktigt fin Röda havs dykning.

Röda havets hajar

Text & foto: Stefan Beskow

med sömngrusiga ögon sätter jag på mig dykmasken. Vi är inne på tredje dagen på vår dykkryssning och klockan har precis slagit 06.00. Det är dags för dagens första dyk. Solen har med nöd och näppe klättrat över horisonten över Daedalus rev i södra Egypten, och vi rullar baklänges från gummibåtens sidor för att söka efter hammarhaj.

►  Trots att solen tekniskt sett redan har gått upp är det mörkt i det klara vattnet. Eftersom hammarhajarna trivs lite djupare behöver vi komma ner till åtminstone 35 meter om vi ska ha en chans att se dem. Jag är glad över att ha nitrox i tanken så att bottentiden ändå blir någorlunda lång. Min 15 liters flaska ser också till att jag inte behöver bekymra mig för att behöva avbryta dyket på grund av för lite luft. Nere på 35 meters djup simmar vi ut från revet i det mörkblå vattnet och börjar spana. Jag skymtar en grå revhaj som simmar förbi nere på djupet, men den är tyvärr för långt bort för att fånga på bild. Minuterna går men ingenting händer. Några tonfiskar simmar förbi och plötsligt hör vi vår guide Tifa ropa i regulatorn, hammarhaj! På avstånd simmar tre hammarhajar lojt omkring, lite för långt bort för en bild, men trots det är det en fantastisk upplevelse! Det är buckelhuvade hammarhajar vi ser, och Daedalus norrsida är känd för möten med dessa fantastiska djur.

Plötsligt hör jag Tifa ropa i regulatorn igen och pekar uppåt, Mantor! Två mantor gör loopar uppe vid ytan runt, runt som i en dans medan de äter av det varma planktonrikta vattnet. Tifa fortsätter låta på diverse märkliga sätt i regulatorn och pekar nedåt. Ytterligare en manta nere på djupet och tre hammarhajar till! En av dem styr rakt emot mig och jag försöker positionera mig och simmar några meter djupare. Hammarhajen kommer närmare och närmare och click! Mission completed, en bild på en hammarhaj, Något som jag tidigare inte har i mitt bildarkiv.

Flexibel rutt
Av förståeliga skäl är det idel glada miner på båten när vi kommer tillbaka. Hammarhaj och manta på samma dyk hör verkligen inte till vanligheterna. Dessutom får vi veta att hammarhajarna hållt sig betydligt djupare för någon vecka sedan, så vi har haft tur att se dem så grunt som 35 meter. Daedalus räknas som ett av Röda havets bästa rev, och med dyk som dessa förstår jag verkligen varför, det levererar!

Turen som vi valt för vår liveaboard denna gång heter ”Red Sea Sharks”. Den är lite av en specialare och följer ingen förutbestämd rutt, utan det finns en viss flexibilitet att åka till olika ställen. Ofta blir det dock utsjörev som Brothers, Daedalus, Elphinstone och ibland kan turen gå ner mot St:Johns i södra egypten. Det finns också möjlighet att stanna lite längre på något av ställena, om det visar sig att det är extra bra just där. Dessutom drar turerna till sig dykare med samma önskemål - att se haj. Min buddy på resan är Klas Malmberg, en riktig hajnörd, om uttrycket tillåts, och det passar ju utmärkt på en resa som denna.

På första dagens dykgenomgång får vi reda på att ”Echo”, som vår båt heter, kommer att först åka till Brothers Island och tillbringa en dag där, därefter åka vidare till Daedalus och Elphinstone. Eftersom varken Brothers eller Daedalus tillåter nattdyk, gör vi max tre dyk om dagen på dessa rev, och planen är att genomföra dem på så sätt...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Daedalus Reef anses av många vara en av de bästa dykplatserna. Video: Balkysub Diving Operations | Cursos de Buceo PADI
Daedalus Reef anses av många vara en av de bästa dykplatserna. Video: Balkysub Diving Operations | Cursos de Buceo PADI
Fakta

FAKTA – EGYPTEN

Valuta: Egyptiska pund, På båten accepteras förutom det US dollar eller Euro och naturligtvis går det att betala med VISA kort.
Befolkning...

Läs artikeln i DYK #72:

SOME images:
Röda havets hajar, Vackra torn
De vackra koralltornen vid Abu Dabbab IV erbjuder riktigt fin Röda havs dykning.
, Närgången
En närgången vitspetsad oceanhaj.
, Napoleon
Närkontakt med napoleongylta, Daedalus rev.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser