DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
GUE KONFERENS 2019
GUE-instruktör och DYK-reporter Jesper Kjøller (t.h.) under en workshop på konferensen.

GUE KONFERENS 2019

– reportage från GUE:s hemmavatten

Text: Jesper Kjøller, Foto: Jesper Kjøller & Kirill Egorov

Vartannat år samlas GUE-dykare och övriga anhängare av de teambaserade- och standardiserade dykprinciperna som GUE har anammat. Här läggs också grunden inför planering av några av världens mest ambitiösa och framgångsrika dykprojekt. Det är i Florida som GUE-konferensen hålls, och vi var med på 2019 års upplaga.

►  Utbildningsorganisationen Global Underwater Explorers bildades i Florida 1998 och har sedan starten sitt högkvarter mitt i Cave Country i norra Florida. Sedan 2005 har GUE anordnat en årlig konferens, och för att betona den globala aspekten har den hållits på olika platser som Mexiko, Budapest, Catalina Island (Kalifornien), Kiel och Portimao (Portugal). Under senare år har konferensen flyttat tillbaka till högkvarteret i High Springs. Det passar bra, eftersom många dykare runt om i världen ändå planerar att resa till Florida vartannat år på DEMA-mässan (se DEMA-reportagen på föregående sidor).

När man nu är här...
High Springs är en liten sömnig ort i norra Florida, långt från latinokvarteren i Miami och nöjesparkerna i Orlando. Området hade varit helt okänt för dykare runt om i världen, om det inte vore för att några av världens största vattenfyllda grottsystem ligger precis där i underjorden. Det dröjer därför inte länge innan du kommer att se skyltar på vägkanten med de karakteristiska amerikanska rödvita dykflaggorna, eller stora pickuper lastade med dykutrustning på väg till eller från grottorna. Ofta ligger grottornas sink holes (där dykarna kliver i) i privata eller offentliga parker. Här brukar det också finnas camping, forsränning och andra fritidsaktiviteter. Nästan alla GUE-dykare är också grottdykare, så de flesta tar chansen att hinna med några dagars grottdykning före eller efter konferensen.

Sammanhållning
Dagen före konferensen håller GUE ett instruktörsmöte. Jämfört med de stora kommersiella organisationerna är GUE en liten verksamhet med cirka 150 aktiva instruktörer över hela världen. Eftersom cirka en tredjedel av antalet internationella instruktörer deltar i konferensen, så är det ett bra tillfälle att samla instruktörerna och informera dem om nya initiativ, uppdaterade kurser, material och kursstandarder.
Instruktörsmötet är också en viktig social händelse som betonar och förstärker den unika sammanhållningen som finns mellan instruktörerna inom GUE, eftersom organisationen är relativt liten. Alla känner varandra på ett eller annat sätt.

Spektakulära projekt
Den första konferensdagen hölls på lördagen i universitetsstaden Gainesville, cirka 20-minuters bilresa söderut från High Springs. Här finns ett modernt konferenscenter, där vi tillbringar dagen med presentationer från äldre GUE-medlemmar.
GUE-presidenten och grundaren Jarrod Jablonski välkomnar - både till deltagarna på plats, och även de som följer konferensen via en live-feed på Facebook. Under dagen blir det presentationer från några av de mest spektakulära GUE-projekten, till exempel Britiannic Expedition 2016, som genomfördes exakt 100 år efter att Titanics systerfartyg förliste. Även resultatet från årets Mars-expedition presenterades (artikel i detta nummer av DYK). Det blev också presentationer om dykmedicinska ämnen, om den senaste forskningen inom området...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #50:

SOME images:
GUE KONFERENS 2019
GUE:s ordförande och grundare välkomnar deltagarna.
, GUE KONFERENS 2019
GUE-instruktör och DYK-reporter Jesper Kjøller (t.h.) under en workshop på konferensen.
, GUE KONFERENS 2019
GUE-instruktören Richard Lundgren berättar om fyndet av amiralskeppet Mars i Östersjön.
, GUE KONFERENS 2019
GUE-instruktörer efter fredagens möte, före själva konferensen.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser