Vintervatten
- dykning i den svalare tiden på året.
Den största förändringen under de kyligare månaderna är att sikten oftast kan vara mycket bättre än på sommaren. När algblomningen är borta och de värsta höststormarna bedarrat är det mycket färre partiklar som svävar omkring i vattnet.
Fisklivet genomgår en förändring i takt med att temperaturen sjunker. Borta är de stora och färglada fiskarna som gyltorna, men det finns ändå färg och fisk att titta på. Rötsimpan som man kan se ligga och lura på sommaren finns till exempel kvar också under årets kallare månader. Man finner dem ganska grunt, på natten jagar de på bara några meters djup. De passar också på att leka under vintern, då kan man se hannen i sin parningsdräkt där magen och bröstfenorna blir vackert röd med vita fläckar. Senare på säsongen vaktar han den vackert röda rommen.
Plattfiskarna hänger kvar till långt in på vintern men efter ett tag så beger sig även dessa ner till 20-30 meter djup. Många passar också på att genomföra leken nere i djupet så ungarna är redo när våren kommer. Även sand- och lerstubb ser man långt in på vintern. De gillar alltid en dykare som rör om lite i sand- eller lerbotten för då finns ju möjlighet att några godbitar friläggs. Ung lyrtorsk är en vacker fisk man ser mycket av på grunt vatten under vintern. De unga fiskarna är röda och blå alltså mycket mer färgglada än de grå vuxna individerna.
Välkamouflerade sjuryggar
Små, små sjuryggar brukar man hitta sittandes på tarebladen under vintern, jag har observerat dem både i december och i februari-mars. Med den gula färgen passar de mycket väl in i sin omgivning och är lätta att missa om man är lite för snabb med simfenorna. Även ringbukar kan man hitta på grunt vatten bland tångbladen, dessa är oftast i en storlek från några centimeter upp till tio centimeter.
På vissa platser i Sverige får man vintertid syn på riktiga arktiska fiskar. En sådan plats är Gullmarsfjorden. Under vintern kommer fisken med det konstiga namnet trubbstjärtat långebarn upp så grunt som fem meter. Det är en liten brun fisk som inte ser mycket ut för världen och är lätt att simma förbi, men att veta att denna fiskart även simmar omkring uppe i Arktis kalla vatten gör det ju till en ganska kul upptäckt.
Rockor stöter man oftast på sin dyksemester utomlands men vi har även rockor här i landet. Klorockan är en av de man har möjlighet att se i Sverige. Den föredrar kalla vatten och dyker upp på mer dykbara djup under vintern. Runt Strömstad där salthalten är hög kan man till exempel finna dem liggandes på lerbotten på djup från 20 meter och neråt.
Kalla bläckisar
Vi har även bläckfisk längst vår västra kust. De olika bläckfiskarterna föredrar också kallare vatten och kommer då grundare så man har större chans att stöta på dem under ett dyk. Den vanligaste arten som dykare ser i våra vatten är Sepietta oweniana. Man kan se den simmandes i fritt vatten men mer vanligt är...