DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Biologi  Biologi
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Även om det inte hör till vardagen att möta en manta finns det ändå rätt goda chanser om man är på rätt plats vid rätt tid.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Bläckfiskarna är de klokaste av alla blötdjur. Och det är kanske inte så överraskande att det krävs en stor hjärna för att hålla rätt på alla de färger och former som djuret kan anta.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Det är alltid spännande att utforska grottor i revet. Men se till att ha en ordentlig lampa med och simma aldrig längre in än att du alltid kan se utgången tydligt.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Barrakudan bjuder oftast på imponerande möten. Står den dessutom stilla och blir ompysslad av putsarfiskar som tar bort parasiter, ja då kan man komma riktigt nära.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Havsormen är en av världens giftigaste ormar, men lyckligtvis är den inte ett dugg aggressiv. Dessutom är munnen väldigt liten så den har svårt att komma åt att bita en människa.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Går man tillräckligt nära väntar ett formligt mikrokosmos. Man kan faktiskt tillbringa ett helt dyk på bara ett par kvadratmetrar.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Revbyggande stenkoraller är grunden för allt liv på de tropiska korallreven.
Thailands havsinvånare - en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandri
Mantisräkan lamslår sitt byte med ett slag som är så hårt att de kan vara svåra att ha i akvarium. De kan nämligen krossa glaset!

Thailands havsinvånare

- en marinbiologisk uppdatering inför vinterns folkvandring 

Text & foto Magnus Lundgren
Varje år migrerar ett osannolikt stort antal nordbor 1 500 mil bort från Skandinaviens kärva vintermörker till Thailands smäktande stränder. Det är nog ljuset i mörkret som hägrar, ofta i form av ett par bekymmersfria veckor med sol, god mat och salta bad. Väl där med Thailands vackra korallrev framför näsan passar många på att uppleva ett färgstarkt hav genom snorkling och dykning. Här ger dig DYK möjlighet att uppdatera dig på Thailands fantastiska marina liv inför den stundande folkvandringen i vinter!

Thailand är som bekant en halvö begåvad med två bedårande tropiska kustlinjer med två olika hav. Den västra sidan av halvön, med resmål som Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta och Krabi, vetter mot det rika Andamanhavet som är en del av Indiska havet. 

Ett hav som under tusentals år har korsats av indiska, kinesiska, thailändska och europeiska handelsfartyg, men som idag är mer dedikerat till dykbåtar och segelbåtar med turister ombord. Andamanhavet är ett extremt rikt hav med både stor artrikedom och mycket fisk. Det är framförallt den stora variationen av olika levnadsmiljöer som ger bra förutsättningar för livet i havet. Här finns vidsträckta korallrev, mangrove, bäddar av sjögräs och en del djupa havsområden en bit ut.

Thailändska bukten öster om halvön, med kända öar som Koh Samui, Koh Tao och Koh Chang, är en nordvästlig del av Sydkinesiska sjön. Den östra kustlinjen är dubbelt så lång som den västra. Trots den längre kuststräckan är artrikedomen så långt upp i bukten inte på samma nivå som i det dynamiska Andamanhavet. Båda sidornas dyk och snorkeldestinationer präglas av klart vatten, korallrev och en behaglig vattentemperatur på 26 till 28 grader eller varmare. Så vad finns det då att se under ytan? Några speciella djur? Vad kan du förvänta dig? Finns det faror man bör tänka på?

Korallhav

Thailands kuster och öar har gott om klassiska kustnära korallträdgårdar. Genom ett snillrikt symbiotiskt förhållande mellan den så kallade hårdkorallen och en alg, zooxanthellae, kan enorma revstrukturer byggas upp. Allt korallen behöver är solljus och klart vatten, då den i princip kan producera sin egen huvudsakliga föda internt. I Thailand finns det hundratals soldyrkande korallarter som bygger produktiva revstrukturer i miljöer som annars skulle varit biologiska öknar. Det är viktiga miljöer för Thailands marina arv och regeringen har sedan 1966 skapat mer än 20 marina naturreservat och fler är under behandling.

Det finns andra korallarter, som inte har en intern alg som näringskälla, utan i huvudsak filtrerar sin föda. Filtrerande koraller kan leva på större djup och är ofta både färgstarka och talrika där förhållandena är de rätta. Här innefattas till exempel de röda och lila mjukkorallerna, Dendronepthya, som dominerar dykplatser som Hin Daeng och Hin Muang. En annan iögonfallande filtrerare är de parabolliknande solfjäderskoraller som bland annat klär många branta granitblock ute i Similans övärld.

Kom ihåg att det är endast det yttersta lagret av ett massivt hårdkorallrev som lever. Man kan likna det vid att revet har en levande skorpa och där den levande utsidan är väldigt känslig för fysisk påverkan. Vi som har nöjet att besöka korallrevens otroliga värld måste undvika fysisk kontakt. Det har visat sig att osäkra snorklare syndar oftare än andra genom att ställa sig upp på revet när till exempel masken läcker. Det är därför viktigt att alla, inklusive snorklarna,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser