DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Fijis Frodiga Skogar
White Wall är en förstklassig dykplats. Dive site: Somosomo Strait

Fijis Frodiga Skogar

Text och foto: Alison Smith

Fiji är ett tropiskt avlägset öparadis, omgivet av den enorma blå vattenmassan i Stilla havet. Det exotiska semestermålet erbjuder förtrollande öde, vita sandstränder med kokosnötter, vajande palmer och vackra solnedgångar.

►  Detta lilla land, en skärgård med 330 öar, bildades av vulkaniska krafter under den sena eocen-perioden för cirka 35 miljoner år sedan. Landet har sedan länge varit känt för dess stora population av mjukkoraller, och överallt finns böljande, mjuka koraller som pryder klippor, stenar och väggar. Dessa vulkaniska undervattensklippor är utspridda runt ögruppen, och har med tiden förvandlats av lager av hård korallkalksten. Dessa färgglada skogar av nässelceller bildar i sin tur ett hem för ett stort antal fiskar och andra arter som lever i och på revet.

Olika koraller
Mjuka koraller, Alcyonarians, är ett fastsittande samhälle av tusentals sammankopplade polyper - precis som hos hårda koraller, men utan ett kalciumexoskelett. De utnyttjar inte fotosyntes för näring på samma sätt som deras släktingar till hårda koraller. Istället förlitar de sig på tidvattenströmmar för att tillföra små planktoniska larver till polypernas mun. Detta är hemligheten bakom Fijis framgångar. Geologiskt sett har den vulkaniska topologin skapat en dramatisk och ojämn havsbotten som påverkar flödet av plankton och skapat syrerikt vatten, så att en mängd mjuka koraller kan frodas. Det är här som skogarna av mjukkoraller blommar.

Man uppskattar att det finns cirka 1 200 arter av mjukkoraller, där arten Dendronephthya är Fijis signum. Denna buskliknande korall finns i ett kalejdoskop av färger och koloniserar klippor och väggar i områden där det finns starka strömmar.

Stora vita skogar
Somosomo-sundet, som är havspassagen mellan Vanua Levu och Taveuni, domineras av vit Dendronephytha. Arten har, som de flesta mjukkoraller, individuella polyper som släpper ut ägg och spermier i vattenpelaren i synkronisering. De har också förmågan att befrukta ägg internt innan larverna släpps ut nära moderkolonin. Intern befruktning har lett till stora vita skogar. Dendronephytha har också utvecklat den fördelaktiga förmågan att föröka sig via “fragmentering”. Det innebär att små bitar av korallen kan bryta sig loss från moderdjuret och återetablera sig i ett annat revområde.

Alla mjuka koraller får struktur och form genom att använda sina individuella polyper för att suga vatten genom munnen till ett gemensamt kanalsystem. Detta hydrostatiska tryck kan skapas snabbt och synkroniserat eftersom alla polyper får instruktioner via ett neuralt nätverk. Denna förmåga skyddar korallskogar under starka vågor och andra stressfaktorer som till exempel algblomning och sediment.

Lite mer avancerat
Somosomo-sundets karakteristiska vita Dendronepthya-skogar erbjuder dykning i världsklass. Strömmarna vid dykplatsen White Wall (ett mer avancerat dyk på 30-40 meters djup som börjar med en swim through på 25 meter) kräver noggrann planering för att kunna se polyperna i full blom, utan att dykaren driver iväg.

Efter att ha simmat längs den vita väggen kommer dykaren fram till Purple Corner, där lila...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Rainbow reef i Somosomo-sundet. Video: Growing a Pair on Fat Susan
Rainbow reef i Somosomo-sundet. Video: Growing a Pair on Fat Susan
Läs artikeln i DYK #69:

SOME images:
Fijis Frodiga Skogar
Fijis Frodiga Skogar
, Fijis Frodiga Skogar
White Wall är en förstklassig dykplats. Dive site: Somosomo Strait
, Fijis Frodiga Skogar
En färgskiftning till rosa och lila. Dive site: Somosomo Strait
, Fijis Frodiga Skogar
Skogar av röda och gula mjukkoraller - naturens färgpalett. Dive site: Pinnacle

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser