DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Hitta rätt lätt

– handhållna GPS-mottagare med kartplotter

Text och foto: Marko Wramén

Aldrig har det varit så lätt att hitta rätt. Med förkortningar som GPS, WAAS och EGNOS i bagaget kan de flesta numera hitta fram till en vrakposition långt ute till havs. De senaste handhållna GPS-mottagarna lovar att göra det ännu lättare med färgskärmar och nedladdade sjökort och vägbeskrivningar. Men håller de måttet? DYKs Marko Wramén har satt dem på prov.

Jag har varit med om både död räkning, enslinjer och decca-navigatorer för att navigera på sjön. Det gick då också, men satellitnavigeringstekniken underlättar onekligen. Och den senaste generationen GPS-navigatorer ser lovande ut. Just kombinationen av lätta bärbara enheter och noggranna kartor och sjökort i färg, t o m med vägbeskrivning på landkartorna, känns mycket slagkraftig. Tänk om vi hade haft så fin utrustning på ubåten när jag gjorde lumpen!
Med målsättningen att ta reda på om de är så bra som de verkar har jag testat de två vanligaste modellerna i Sverige. Störst på marknaden för bärbara GPS-mottagare är Garmin, och deras GPSMap 60C är en av de nyaste mottagarna. Jag skulle egentligen också testat GPSMap 76C men den är så ny att de inte hann leverera den i tid. Nu är det bara två saker som skiljer 60C från 76C, och det är designen och storleken på minnet (76C har dubbelt så stort). Annars fungerar de exakt likadant enligt tillverkaren.
Det andra stora märket heter Magellan med utmanaren Meridian Color. Den har funnits ett tag ute på marknaden men då inte haft mjukvara för att ge vägbeskrivningar. Nu kommer de med just det, men när testet gjordes fanns det ännu inte ute i handeln så jag fick prova ett betaprogram. Enligt den svenska generalagenten skulle det dock fungera bra. Denna mjukvara ska snart också komma till den billigare modellen SporTrak Pro med svartvit skärm, men den enhet jag fick hade ännu inte fått programmet (kommer under sommaren). Därför handlar testet om huvudmodellerna Garmin 60C och Magellan Meridian Color.

Testet Mitt mål var att jag skulle få hjälp att hitta hem-ifrån ut till en liten hamn med hjälp av de inbyggda vägkartorna och vägbeskrivningen, för att därifrån övergå till sjökort och navigera fram till en vrakposition. Helst skulle jag också få tips om en restaurang i närheten när jag väl kom iland igen och var hungrig efter en dag ute på havet. Kraven var med andra ord höga –  men inte omöjliga med dagens teknik. Så hur gick det då?
Båda navigatorerna klarar dessa grundkrav, men olika bra. De väljer ofta olika vägar att ta sig dit, och det behöver inte alltid vara den närmaste inne i stadstrafik.

Teckenfönster och kartor Garmins display upplever jag som väsentligt tydligare. Den har en klarare och bättre upplöst bild jämfört med Magellans. Magellans kan vara svår att se om man inte har bakgrundsbelysningen på. I starkt solsken och med solglasögon på (t ex när man kör bil) är Magellan nästan omöjlig att uttyda medan Garmin syns bra. Garmins kartor är också mycket tydliga och lättlästa och känns mycket bättre än Magellans. Garmins karta visar namn med å, ä och ö, men det går än så länge inte att skriva in en adress med de bokstäverna. Magellan har inte å, ä och ö på kartorna.
Magellans kartor sparas på vanliga SD-kort, vilket innebär att du själv kan välja storlek och också ta med dig...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Korta fakta (egna mätningar):

Garmin GPSMap 60C
Mått: (b x h x d): 60 x160 x 33 mm
Vikt med batterier: 201g
Skärmstorlek: 32 x 57 mm
...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser