DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Indre rymden - en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav
Ett par taggmakrillar, Alectis ciliaris, som finns i alla varma hav. De extravaganta ungfiskarna lever på öppet hav och deras långa blåskimrande fenor efterliknar maneters brännande tentakler.

Inre rymden

– en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav

Text och bild: Magnus Lundgren

Klockan är 21.20 och jag blickar in mot Anilao från spegelblanka Balayan-bukten. Mörkret har fallit och vår rymliga bangka-båt är i rätt position med 220 meter ner till havsbotten under oss. Jag rullar i havet intill den skvalpande bojen och tar rygg på guiden Dexter. Gemensamt följer vi linan ner till första ljusstationen på fem meters djup. 26 grader känns riktigt kallt och jag är nöjd med att ha både huvan på och min extra neoprenväst som jag bär innanför våtdräkten. Vi börjar driva genom nattens mörka hav fulla av förväntan tillsammans med linan, som är utrustad med ljusstationer monterade med fem meters mellanrum.

► Som så många gånger förut överträffar verkligheten dikten helt utan förvarning. Det är bara ett par minuter in på resans allra första Black Water-dyk. Jag håller på och meckar med blixtarnas läge och är inte alls redo för något dramatiskt ännu. Guidens lampa fladdrar på det där speciella viset. Det går inte att missta sig, och mina fenor sätter full fart direkt. Jag har fantiserat om det här mötet många gånger, och så svävar plötsligt den mytomspunna ”blanket” bläckfisken, en stor hona, där i Dexters laserlika ljuskägla. Jag är på 22 meters djup och tiden stannar upp och flyger fram samtidigt.

Pelagisk illusionist
Bläckfisken heter Tremoctopus på svenska och på latin, fritt översatt ungefär filtbläckfisken. Dess underliga skepnad i mörkret är ett slags bevis på att en annan värld faktiskt existerar. En för oss okänd värld. Bläckfisken svävar alldeles blickstilla och verkar betrakta mig med sina stora ögon. Plötsligt slänger hon ut två färgsprakande mantel-liknande caper, som två gardiner och börjar simma aktivt. Märkliga ögonmönster löper ner längs de tudelade filtarna. Manövern överrumplar mig och upplevelsen är utan överdrift häpnadsväckande. Jag börjar fotografera.
De pelagiska filtbläckfiskarna, det finns fyra kända arter, bildar ett av naturens märkligaste par, där hanen i fullvuxen storlek inte blir större än en valnöt. Honan däremot kan bli över två meter lång, och kan väga upp till 40 000 gånger mer än sin lilla make. Det sägs vara en av de allra största storleksskillnaderna, könsdimorfism, som existerar på vår planet.
Filtbläckfisken på dyket tvinnar slutligen upp sina färgglada gardiner och bestämmer sig för att jag har tagit nog med bilder nu. Hon dyker och försvinner snabbt ner i djupet. “Hände det där precis eller var det en illusion”, tänker jag. Jag vänder mig om för att lokalisera linan med ljus. Den är fullt synlig men en bra bit bort, och det är hög tid för mig att ta mig tillbaka till ljuset och dyka vidare närmare linan.

Bonfire & Black Water
I princip kan man sammanfatta och förklara både Bonfire och Black Water som nattdyk, oftast skilt från botten uppe i vattenpelaren, i närheten av ljus som skapar ett säkert område som du kan fotografera inom. Ljuset är din referens och återsamlingsplats. Många av oss utövare är intresserade av fotografi, och det går alldeles utmärkt att fotografera med olika typer av kameror, så länge kameran och linsen kan ta närbilder. Det brukar vara lika många som dyker med kompaktkameror som folk med proffsiga spegellösa eller DSLR kameror, som oftast används med en dedikerad makrolins bakom en platt port.
Runt Anilao skiljer dykoperatörerna på ”bonfire-dyk” och ”black water-dyk”. Bonfire är kustnära dyk där lampor sitter utplacerade på botten, eller så kan lamporna vara fästa på en lina som löper ner till botten. Bonfire-dyk görs i ett grundare område och lamporna attraherar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

PLATS Filippinerne har 104 millioner Invånare og Huvudstad heter Manilla. Öriket består av 7641 öar i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao. Anilao, på ön Luzon, cirka 2,5 timmes bilfärd söder om...

Fakta

DEN VERTIKALA VANDRINGEN

Varje natt upprepas ett lika säreget som häpnadsväckande skådespel i världshaven. Det är den vertikala vandringen, världens största migration, där miljarder djur vid mörkrets...

Fakta

BLACK WATER FOTOTIPS

Säkerheten framför allt Under alla Black Water-dyken kommer du att behöva ta beslut om djup, dyktid, gas och framför allt din position i förhållande till...

Läs artikeln i DYK #59:

SOME images:
Indre rymden - en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav, Indre rymden - en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav
Ett par taggmakrillar, Alectis ciliaris, som finns i alla varma hav. De extravaganta ungfiskarna lever på öppet hav och deras långa blåskimrande fenor efterliknar maneters brännande tentakler.
, Indre rymden - en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav
En ung 3 cm lång 10-armad diamantbläckfisk, Thysanoteuthis rhombus, gnistrar i olika färger. Som vuxen blir den här bläckfisken över en meter lång och kan väga mer än 30 kg.
, Indre rymden - en fotografisk upptäcktsresa genom Anilaos natthav
Att surfa på ett annat djur, en fordon-lik värd, är en återkommande strategi ute i det öppna havet. Papperssnäckan, Argonauta hians, en åtta-armad bläckfisk, är en surf-specialist som åker på allt från simmande maneter till drivande plastskräp.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser