DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Kambodja – långt från turistströmmen
En ung frökenfisk. Pomacentrus proteus – juvenile.

Kambodja

– långt från turistströmmen

Text och foto: Frode Kjems Uhre

Som dykdestination är Kambodja kanske inte lika känt som grannlandet Thailand.
De flesta dykcentren i Kambodja ligger på öarna utanför Sihanoukville. Turister, som bokat paketresa till Kambodja, avslutar vanligtvis med 3-4 dagars badsemester i Sihanoukville efter att tillsammans med en guide ha besökt Angkor Wat samt huvudstaden Phnom Penh och seglat på floden Mekong. Själv hade jag inte lust att vara med i den turistcirkusen. När jag hörde att ett norskt par hade startat ett litet "boutique-dykcenter" på den lilla ön Koh Sdach, långt från turistområdena, fick jag lust att åka dit.  

►  Jag landar i huvudstaden Phnom Penh tidigt på eftermiddagen. Efter fyra timmars biltur, som bland annat går genom Botum Sakor nationalpark, kommer jag fram till den lilla staden Poy Yopon vid kusten. Här hyr jag en liten motorbåt för att ta mig ut till ön Koh Sdach som ligger på bara 5-10 minuters avstånd.

Det är sent när jag kommer fram. Hege och Kristoffer, som de norska ägarna till dykcentret Octopuses Garden heter, tar emot mig och visar mig till mitt rum. Jag började min resa i västra Papua i Indonesien och har rest hela dagen, så jag är trött och går till sängs nästan direkt.

Poserande muräna
Jag vaknar utvilad tidigt nästa morgon och tar en kaffe i soluppgången, medan jag gör iordning min undervattenskamera. Efter en härlig frukost med bland annat färsk exotisk frukt ger vi oss ut för att dyka på några av de lokala korallreven.

Det första dyket blir på Koh Andech, även kallat Turtle Island, eftersom öns form liknar en sköldpadda. Bland de lokala reven är det här man har bäst chans att se större fiskar som t.ex. afrikansk pompano, jättebarracuda och trevallies.

Här finns det verkligen många olika koraller och fiskar. En vitögd muräna poserar välvilligt framför mig i flera minuter, innan han drar sig tillbaka till sitt gömställe bland korallerna. Vitpannade clownfiskar kikar fram mellan havsanemonernas skyddande tentakler, men de är inte riktigt lika samarbetsvilliga när det gäller att ta bilder. Det finns nakensnäckor överallt, speciellt de vackra Jorunna funebris. De är vita med bruna eller svarta prickar, och jag ser dem i stora flockar på många ställen. Revet verkar friskt och här finns verkligen mycket liv.

En sällsynt svamp
När en grupp marinbiologer från FFI (Fauna & Flora International) var i Kambodja 2018 för att göra en studie om sjöhästar, stötte de på en mycket stor och mycket sällsynt havssvamp, Neptunes Cup, som är uppkallad efter den romerska sjöguden. I över hundra år hade man trott att svampen var utrotad. Den hade försvunnit på grund av efterfrågan från museer och privata samlare. Vissa familjer använde dem till och med som badkar för sina barn.

Man hade inte sett några levande exemplar sedan 1908, men 2011 återupptäcktes svampen i Singapore. Nu finns de också i Kambodja, inte långt från Octopuses Garden. Till skillnad från de flesta andra svampar, som föredrar att hålla sig till korallrevet, trivs Neptunes cup på sandbotten. Därför är den särskilt sårbar för fisketrålare som förstör havsbotten.

Husrev
De flesta dykcenter har ett husrev i närheten. Men på Octopuses Garden kan man dyka direkt under dykcentret, eftersom det står på pålar ute i vattnet. Om du på eftermiddagen, efter en båttur med två flaskor, är sugen på mer dykning, kan du helt enkelt ta en flaska på ryggen och hoppa i direkt vid dykcentret. En eftermiddag provar jag på det, och jag blir verkligen positivt överraskad, eftersom det här...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

FAKTA – KAMBODJA

Historia Kungariket Kambodja var mellan 800-talet och 1400-talet en del av Khmerriket. Landet blev självständigt 1955, efter att ha varit en del av franska Indokina i 100 år. Landet...

Läs artikeln i DYK #65:

SOME images:
Kambodja – långt från turistströmmen
Tostribet jomfrufisk (Dascyllus reticulatus)
, Kambodja – långt från turistströmmen
En ung frökenfisk. Pomacentrus proteus – juvenile.
, Kambodja – långt från turistströmmen
På nästan alla dyk ser man smörbult. Denna art heter Cryptocentrus strigilliceps och lever i symbios med alpheidae-räkan.
, Kambodja – långt från turistströmmen
Tostribet jomfrufisk (Dascyllus reticulatus)

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser