DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Foto:  Markus Mainka - Fotolia Flygplatsen på Saba
Foto: Markus Mainka - Fotolia Flygplatsen på Saba

Karibien

– Saba

Tech och foto: Vidar Skålevik og Siv Pedersen

En diffus men stor skugga dyker sakta upp i det blå framför oss. Vi simmar fram och ser nu att vi närmar oss en pelare som reser sig från ett till synes bottenlöst djup upp mot ytan. Pelaren som sträcker sig upp till 27 meter under havsytan förvandlas till en explosion av färg och fisk när vi kommer närmare. Välkommen till Saba Marine Park med karibisk dykning i en orörd miljö som vi knappt trodde fanns!

För kargt för Columbus
Den lilla ön Saba syns knappt på kartan över Karibien, och från havet så ser den karga vulkaniska ön obebodd ut. År 1493 stod Columbus på sitt fartyg och spanade mot Sabas kust genom sin kikare. Längs den branta kusten fanns då inga skyddade hamnar, och han seglade därför vidare för att hitta land som var lättare att kolonisera.

I dag är Saba ett väl fungerande samhälle med knappt 2 000 invånare. Genom åren har man arbetat hårt med att bygga upp en modern infrastruktur med flygplats, vägar och hamn. Med en landningsbana på 396 meter har Saba världens kortaste kommersiella landningsbana. På båda sidor av banan finns branta sluttningar ner mot havet. De passagerare som vågar hålla ögonen öppna under landningen kommer att minnas den spektakulära landningen.

På den motsatta sidan av ön i Fort Bay har det byggts en hamn. Hamnen är liten och inga kryssningsfartyg kan lägga till här. Det finns stora fördelar med att massturismen inte har nått ön. Cirka 50 turister per vecka besöker Saba. Ön är förhållandevis lättillgänglig, men samtidigt tillräckligt isolerad för att förbli opåverkad av turism.

Vägen som inte kunde byggas
Det finns en vägförbindelse mellan flygplatsen och hamnen som har fått det originella namnet ”Vägen”. Holländska och schweiziska ingenjörer hade bestämt att vägen på Saba var omöjlig att bygga. Den infödde Joseph Labert Hassel vägrade dock att acceptera ingenjörerna slutsats och gick därför en distanskurs i vägbyggnation och påbörjade 1938 bygget av “Vägen” tillsammans med lokala arbetare. Tjugofem år senare stod ett 10 kilometer långt underverk färdigt som byggts helt utan användning av tunga maskiner.

De skarpa kurvorna tillsammans med lukten av bränt gummi och sliten koppling hänger över de brantaste delarna av ”Vägen”.
Varje år genomförs ”Saba Hell Gate triathlon” på ön med slogan ”Even the swim is uphill”. De tävlande måste vara beredda på ett ansträngande idrottsevenemang. Om du funderar på att starta en cykelaffär, så kan Saba vara ett alternativ. 

Saba Marine Park
Lynn Costenaro och John Magor driver tillsammans Sea Saba Dive Center. Lynn berättar att Sabaianerna alltid har varit förutseende, och redan innan turismen kom till ön skapades en marinpark. Parken öppnade 1987 och är baserad på ett zonsystem i vilken de olika zonerna kräver olika typer av tillstånd. Vissa områden är tillgängliga för privat fiske och dykning, medan andra är helt skyddade. Hela kusten från vattenlinjen ner till 60 meter är en del av den marina parken.

Zonsystemet fungerar riktigt bra i Saba. Många marinparker runt om i världen existerar bara på papperet genom att de markeras ut på en karta. I Saba Marine Park är exempelvis alla 24 dykplatserna utmärkta med en permanent lina. Samtidigt är det en relativt kort kustlinje där alla känner alla. Om en utländsk båt upptäcks på fel ställe, tar det inte lång tid innan...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Från Norge till Saba
Från Norge till Saba
Den oförstörda drottningen av Karibien
Den oförstörda drottningen av Karibien
Fakta

Geografi
Saba är en liten ö i den karibiska övärlden. Den är minst av de fem öar som utgör Nederländska Antillerna och är den minsta holländska kommunen. Ön upptäcktes av spanjorerna på 1490-talet. Det sägs...

Läs artikeln i DYK #7:

SOME images:
, Foto:  Markus Mainka - Fotolia Flygplatsen på Saba
Foto: Markus Mainka - Fotolia Flygplatsen på Saba
, Saba och de närmaste öarna i Karibiska havet
Saba och de närmaste öarna i Karibiska havet
, Foto:  Vidar Skålevik Divers Shark Shoales
Foto: Vidar Skålevik Divers Shark Shoales

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser