DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #22

Text och foto: Stefan Beskow

Hamburgö – Bohusdykning

Ifall du är i Hamburgsund, som även är en populär utgångspunkt för att dyka på Väderöarna, och vill göra ett trevligt och enkelt landdyk är badplatsen på Hamburgö ett utmärkt alternativ. Detta är ett enkelt dyk som oftast är dykbart även när det blåser. Här finns dessutom de flesta karakteristiska västkustarter representerade. På ett normalt dyk stöter du på hummer, trollhummer, maskeringskrabbor och de flesta fiskar som området härbärgerar. Dyker du här på sommaren och tidig höst så var noga med att inspektera brännmaneterna noggrant eftersom små vitlingyngel ofta gömmer sig bland trådarna.
Du går i vattnet i den lilla viken och simmar ut och tar därefter vänster. Inne i den grunda viken växer gott om snärjtång och andra typer av alger. I början är det riktigt grunt, bara några få meter, men efter en liten stund blir det djupare. Här följer du den lilla klippväggen ut. I början är det ganska grunt men det blir successivt djupare. Till höger om dig breder en svagt sluttande sandbotten ut sig prydd med små stenar och lite tång här och där. Här stöter du ofta på plattfisk av olika slag samt strandkrabbor och eremitkräftor som är ute och spatserar. Tejstefisk är en annan ganska vanlig syn här. Efter en stunds simmande vid väggen kan du välja att hålla dig lite längre ut från berget för här kommer små stenrösen och sedan några klippor som går ner till dryga 20 meters djup. Lyser du med ficklampan i skrevorna här hittar du i princip alltid trollhummer och vanlig hummer. På nattdyk kan du se dem var ute och gå på bergväggarna. Diverse anemoner och små kolonier med dödmanshand pryder den lilla väggen. Dessa klippor är i mitt tycke den intressantaste delen av dyket och det är här jag brukar spendera längst tid. Här finns även flest fotomotiv. När flasktrycket börjar närma sig halv tank är det dags att vända tillbaka. Simma samma väg du kom ifrån eftersom botten sluttar lugnt upp till grunt vatten är det enkelt att göra säkerhetsstoppet simmandes.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Från E:6, sväng av norr om Dingle till väg 163 och följ skyltarna till Hamburgsund. Väl framme i Hamburgsund följer du skyltarna mot Hamburgö och den lilla bilfärjan som tar dig dit. När du kommit...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser