DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #13

Text och foto: Magnus Lundgren

Dalby stenbrott – En räddare i nöden!

De flesta dykplatser har sina sämre dagar då väder och vind omöjliggör dykning. Det finns också andra dykplatser som alltid ställer upp. Dalby stenbrott är en sann vän i nöden. När hård västlig vind plågar den skånska kustlinjen och skrämmer upp varenda gås som ett hav kan uppbringa då är det lugnt och fint i stenbrottet.
Dalby stenbrott ligger någon kilometer sydost om Dalby ganska nära Lund. Stenbrottet syns ifrån vägen (se vägbeskrivning) och en parkering ligger lägligt just intill. Det vattenfyllda stenbrottet har inte varit i bruk sedan slutet av 1950-talet. 1893 började man bryta röd gnejs där och idag ger detta det slumrande brottet en vacker inramning.
Stenbrottet ligger vid Knivsåsen som är en rullstensås. Området omkring stenbrottet är naturskönt och ett välbesökt strövområde och en populär bad- och utflyktsplats. Skogarna i trakten är kända för sina vridna ”vresbokar” som ger skogspartierna en trolsk karaktär.
Det sluttar brant ner till 8-10 meters djup i stenbrottet och den intressantare dykningen är längs sidornas stenbranter. Det blir max 10 meter djupt och botten består av fint sediment som lätt rörs upp. En vanlig plan är att göra ett dyk längs ena sidan av brottet och andra dyk längs den andra sidan.
Miljön är förhållandevis steril men och annat gnejsblock sticker upp här och var ute på botten. Håll gärna utkik efter mopeder, motorcyklar och t o m bilar då det bärgats en hel del dumpade fordon ifrån stenbrottet genom åren. Polisen och försäkringsbolag tar med nöje emot era tips.
Periodvis kan sikten vara riktigt fin, speciellt om våren, men räkna inte med mer än medioker sikt mellan 3-5 meter. Det finns gott om kräftor i brottet som tillhör fiskeklubben så rör dem ej! Det skall även finnas inplanterad fisk som är väldigt skygg och uppgifterna går isär om det är regnbåge eller något annat.
Dalby stenbrott är populär plats att genomföra isdyk. Platsen ligger en bit in i landet och det fryser lättare till här. Den gångna säsongen var riktigt bra då isen låg i nästan två månader och gav många möjligheter till isdyk.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Startar man ifrån Lund följer man väg 16 mot Dalby i ca 8 km. Ta vänster i den stora Dalbyrondellen. Kör ca 5 km utan att vika ifrån vägen. När ni passerar Dalby Hill kommer parkeringen strax på...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser