DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #26

Text och foto: Anders Salesjö/Sjöharen

Hästholmen – Vättern

Som dykare känner man sig verkligen välkommen vid hamnen i Hästholmen. Något av det första man ser när man kommer ner i hamnområdet är en P-skylt där det står; Endast för dykare. Man har gjort iordning en speciell ihoppsplats med ramp ner i vattnet i nära anslutning till parkeringen. Går man in i kafeterian finns det en speciell räkmacka som kallas ”Dykarklocka”. Dessutom använder man toaletter, fikabord och grillar så mycket man vill helt gratis. Snacka om service!
Dykningen vid Hästholmen är enkel och inte speciellt djup. Själva dykområdet ligger mycket skyddat i en avskärmad vik. Det kan därför blåsa mycket innan dykning är olämplig på denna plats. Här går nästan alltid att dyka oberoende av väderlek, vilket gjort området populärt för kurser. Kurserna brukar hålla sig inne i viken. Här finner man ofta storspigg och elritsor på några få meters djup. För att se elritsorna ska man kika noga in emellan stenblocken strax under ytan, där ser man dem nyfiket kika ut emellanåt för att sedan snabbt försvinna in mellan blocken igen. De gör klokt i att hålla sig undan, för någon gång ibland stöter man på gädda inne i viken.
Vill man lämna viken och komma lite djupare kan man istället ta sig en tur runt den lilla ön i vikens mynning. Här kan man stöta på stora stim med abborrar och så finns det en mängd signalkräftor. Studerar man signalkräftorna lite närmare märker man snart att en del av dem har stora klor med tydliga vita fläckar medan andra har mindre klor som ofta har ganska diffusa fläckar. De med stora klor är hanar medan de som har mindre klor är honor. Andra karaktärer som kan hjälpa till att hålla isär könen är att hanen normalt blir större och har en smal stjärt medan honan har en bred stjärt. Under honans breda stjärt bär hon den befruktade rommen. Under perioden oktober-november får honor som parat sig yttre rom som sedan bärs fram tills den kläcks någon gång under perioden maj-juli.
När man ser så mycket signalkräftor som man gör vid Hästholmen är det lätt att tro att de alltid funnits i Vättern, men så är inte fallet. Signalkräftan är en amerikansk art som naturligt finns i västra delen av Nordamerika. Arten kom till Sverige första gången hösten 1969. De importerades då för att delta i ett avelsprogram. Syftet var att odla upp en mängd kräftor som senare kunde planteras ut i vatten som drabbats av kräftpest. Signalkräftor angrips nämligen inte lika hårt av pesten som våra inhemska flodkräftor. Inplanteringen måste onekligen ha lyckats bra för det är i princip omöjligt att göra ett dyk vid Hästholmen utan att se signalkräftor.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning Från E4 svänger man av mot Ödeshög och Vadstena. Följ sedan väg 50 genom Ödeshög mot Vadstena. Cirka sex kilometer från E4 finns en skylt om en avtagsväg till vänster mot Hästholmen. Följ denna väg...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser