DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #28

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Grundvik – Stockholms skärgård

Grundvik är platsen för dig som vill komma ut lite längre i skärgården än vad Stockholms hamnar sträcker sig. Hit åker man för ett nattdyk (naturdyk) eller ett djupdyk för att helt enkelt prova, träna skills eller för att man helt enkelt kan. Det finns trots allt inte så många dykplatser på öarna i Stockholms skärgård som du kan ta med dig både bil och dykutrustning till utan att bära mer än ett par meter.
Platsen är lättdykt och sker för enkelhetens skull med igång längst inne i viken. Det är en sandstrand och det sluttar relativt brant utför under vattnet ner till ca 6-7 meter. Miljön består av en blandning av blåstång, klippor, sand och lera. I mitten på viken finns resterna av en träbåt, vilken mer går under benämningen trähög snarare än ”Kalle Anka vrak”, men med viss fantasi så…
Det finns mycket fisk här och sikten är oftast avsevärt bättre än längre in i skärgården. Ta med kameran på nattdyket och du har stor möjlighet att få bild abborren Bertil på ca 2 kg. Abborre är ganska lätt att ta kort på, och om du vill ha en större utmaning kan du smyga dig på mörtarna istället. De är väldigt fega och är inte så lätta att få på bild, särskilt som de gärna ställer sig och glor ner i sedimenten – ingen stolt hållning här inte!
För dig med djupdykbehov är det en utmärkt plats då det inte är mycket båttrafik, vilket gör att uppstigning kan ske mer eller mindre rakt upp om något känns fel. Håll till vänster i viken så kommer du snabbare ut på djupt vatten.
Har du familj kan även barnen bada i viken medan du, som den superdykare och tillika korvgrillare du är, sprejar grillen med tändvätska, boostar med ren syrgas och langar på grillkorven från ICA. Har du inte familj finns det säkert andra du kan bjuda p korv också!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser