DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #29

Av Magnus Lundgren

Pesserännan – Smögen utan båt

Smögen är begåvad med en av Sveriges absolut vackraste skärgårdar. Dykning bland kobbar och skär är populärt här och de allra flesta dyken görs med båt i regionen. Då når man de bästa dykplatserna och det är bekvämt. Det finns trots allt tillfällen när man vill göra något extra dyk från land som ett ”check-out” dyk, kvällsdyk eller helt enkelt när vädret är för busigt.
Pesserännan ligger väldigt vindskyddat och tål vind ifrån alla vindriktningar vilket gör att det nästan alltid kan dyka där. Dykplatsen är ett bra dykalternativ till landdyket på andra sidan vid Kleven. Kleven-dykplatsen ligger ju en liten bit förbi Kon-Tikis dykcenter. Det är lätt att hitta till Pesserännan, se vägbeskrivning, och så länge det finns plats på parkeringen så står bilen bara fem meter ifrån igångsplatsen. Det är mest under högsäsongen på sommaren som Smögen är riktigt knökfullt och då kan det vara lite svårare att parkera.
Gå försiktigt i rännan som är både smal och grund vid igångsplatsen. Det brukar vara cirka en halvmeter djupt här inne. När båda dykarna är i och redo att dyka bör man fylla västarna väl och ytsimma ut tills det blir lite djupare. Det vanligaste dyket är att dyka med berget på höger sida på vägen ut. Den branta nordsidan domineras av en vacker liten vägg. Det är vanligt att fortsätta ut tills man når 12-15 meters djup och där någonstans brukar det vara dags att vända. Simmar man lite längre bort längs berget kan man hitta riktigt stora stenröse och formationer en bit ut ifrån berget.
Dyket till vänster har, precis som berget indikerar ovan land, en mycket flackare profil men slutar på ungefär samma djup. Det marina livet är varierat. Det finns väldigt mycket fisk här under sommaren och hösten. Våren bjuder ofta på bra sikt och nakensnäckor. På vissa ställen avlöses lerbotten av snäckskalsbotten och här kan ni hitta sköna sjökockar och en del plattfisk. Det mest intressanta dyket är att simma lugnt och långsamt och riktigt fingranska skrevor och håligheter längs nordsidans vägg med en bra lampa.
Under sommarmånaderna är det väldigt mycket båttrafik som passerar utanför viken så man bör göra alla uppstigningar tätt inpå berget. Skulle man mot all förmodan tappa bottenformationen och behöva göra en uppstigning en bit ut måste man skicka upp en ytboj för att markera att här kommer dykare upp. Inne i själva Pesserännan är det aldrig någon båttrafik.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser