DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Lysekil – en svensk "dykhub"
Dödmanshand i frodiga bestånd klär Lysekils undervattensklippor.

Lysekil

– en svensk "dykhub"

Text & foto: Stefan Beskow

– Tja, man kanske skulle kunna säga att det var en hobby som spårade ur rejält, men det blev ju ganska bra ändå, säger Peter leende när vi blickar in i ett rum fyllt av en väl tilltagen kompressor, luftbank och lådor med dykprylar överallt". – Nej skämt åsido, fortsätter Peter, så är det ju såklart en medveten satsning från oss genom mitt dykintresse som vaknade till liv igen för några år sedan.

►  Vi befinner oss i Hotel Lysekils källare och har precis fått en rundvandring och visning av dykfaciliteterna på hotellets relativt nya satsning - dykning!

Nya möjligheter
Efter att jag läst om flera olika satsningar och nyheter kring dykning i Lysekil, tyckte jag att det var på tiden att besöka staden. Med dess strategiska placering, precis i Gullmarsfjordens mynning och med den bohuslänska skärgården runt knuten, är läget för dykning helt fantastiskt! Fjordens skyddade belägenhet och marinbiologiska spännvidd i kombination med skärgårdsdykning är svårslagen. Hotel Lysekil känns som ett självklart val i och med deras satsning på dykning. I hotellets källare har hotellets driftchef Peter låtit bygga ”dykrum”, alltså lite enklare rum med 2-4 sängplatser och tillgång till kök. Dessutom finns möjlighet att fylla luft och rejäla bänkar för dykutrustning, sköljmöjligheter och ett väl tilltaget torkrum.

Om du vill ha lite extra bekvämlighet går det naturligtvis bra att boka ett av de ordinarie hotellrummen också. En möjlighet som inte alltid är självklart i Dyksverige idag. För att kunna göra det lite extra hemtrevligt har Peter fått låna en del material från dykmuséet, som han har gjort små utställningar av i lokalerna. Hela bottenplanet andas dykning och har allt det du behöver för att självständigt kunna dyka i området. Speciellt om du dyker från land. Hotellet ligger faktiskt bara en kort promenad bort från den välkända dykplatsen Släggö. Faktiskt så nära att Peter tillhandahåller små skrindor, som besökande dykare kan lägga utrustningen på och helt sonika promenera till dykplatsen. Eftersom det finns hela 50 bäddar för dykare på hotellet, är det populärt för klubbar och dykorganisationer att förlägga sin utbildning hit. Här finns gott om plats med bra faciliteter och närhet till dykning. Dessutom pågår verksamheten hela året runt.

Tillhör du den skara som helst dyker från båt utgör det heller inga hinder. I Lysekil finns ett av Västkustens flera mycket välskötta dykcenter, Dive Team, som regelbundet kör utfärder i skärgården. Dessutom har Dive Teams ägare Daniel, eller Tiger som de flesta kallar honom, ett nytt spännande projekt på gång.

Dyk och pizza
Det biter till i ansiktet när jag passerar språngskiktet och det maj-ljumma och lite grumsiga ytvattnet försvinner ovanför oss och byts ut mot klart och betydligt kallare vatten på 15 meters djup. Faunan är typisk för Västkusten. Näringsrikt vatten förs med strömmen mellan skären och leder till vackra och täta bestånd av död mans hand tillsammans med en och annan anemon. Vi lyser flitigt i skrevor och håligheter och hittar både färgglada trollhumrar och välvuxna krabbtaskor. Bottnen går i avsatser ner till 25 meter där en sandbotten tar vid. I en skreva hittar jag årets första hummer som skyggt ryggar tillbaka när jag försöker mig på att fotografera den.

Känslan av att efter ett dyk komma upp på båten, snacka...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Dykning Släggö Lysekil. Video: Lutfisk Productions
Dykning Släggö Lysekil. Video: Lutfisk Productions
Fakta

Fakta – Lysekil

Hotel Lysekil har rum för de flesta behov. Dykrummen, som är antingen 4 bädds eller 2 bäddsrum, kostar 350 kr per person och natt och inkluderar en rejäl...

Läs artikeln i DYK #66:

SOME images:
Lysekil – en svensk "dykhub", Lysekil – en svensk "dykhub"
Dödmanshand i frodiga bestånd klär Lysekils undervattensklippor.
, Lysekil – en svensk "dykhub"
Krabbtaskorna var talrika och inte det minsta bekymrade av dykare eller fotografer.
, Lysekil – en svensk "dykhub"
Ulken findes i mange farvevarianter. Her er en grønblå en af slagsen.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser