DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Maldiverna – Stora fiskar och paradisöar
Hajarna följer med oss hela vägen upp till fem meter och håller oss sällskap även där. En mycket lovande inledning på vår dykvecka!

Maldiverna

– Stora fiskar och paradisöar!

Text & foto: Stefan Beskow

Det går inte att komma ifrån. En lätt paradisisk känsla infinner sig när vi flyger in över Maldiverna. De ljusare korallrevens ljusblå nyans som står i bjärt kontrast till djuphavets intensivt mörkblå ton. Korallreven bildar fantastiska mönster och dykarhjärtat slår allt snabbare! Snart ska jag för första gången få dyka i dessa berömda vatten.

  En representant från Emperor Divers står leende och tar emot oss efter att bagaget hämtats och passen visats. Efter en kort båtfärd bort från flygplatsen, som är en egen liten ö i denna ö-nation, går vi ombord på vår liveaboard som ska vara vårt hem den närmaste veckan. Jag får ett bra intryck av våra dykguider som verkar både trevliga och kunniga. Vi pratar lite kring det faktum att Maldiverna blivit ganska utsatta av korallblekning vid flera tillfällen. Hur står det egentligen till med reven och vad kan vi förvänta oss, undrar vi? Dani, som har jobbat på flera platser ute i världen, förklarar att de ställen som vi kommer att besöka har klarat sig relativt väl från dessa blekningar. Mycket beroende på att vattnet är ganska strömt vid just dessa platser, så att korallerna har kunnat förses med friskare och lite svalare vatten när temperaturen varit som högst. Framför allt är det fisklivet som är det stora dragplåstret i Maldiverna, förklarar han vidare. Stora fiskstim kryddat med en del haj utlovas.

Checkout-dyk deluxe
Efter en god natts sömn ringer klockan 06.00, och det är dags för resans första dyk! På genomgången påpekar Anna, som också jobbar på båten, att vi ska ta dyket för vad det är, ett checkout-dyk med lugna förhållanden för att alla ska komma igång på ett lugnt och säkert sätt, anpassa vikter och se så att allt fungerar som det ska.
Trots Annas ord om checkout-dyk och att inte ha så stora förväntningar så kommer jag på mig själv att simma omkring och le under större delen av dyket. Dykplatsen heter Kurumba och ligger bara ett stenkast från Maldivernas huvudstad Malé. Tämligen bra sikt och oerhörd fiskrikedom möter oss. Det dröjer inte länge förrän en välbekant skugga dyker upp strax nedanför oss ute i det blå - haj! Först kommer en, och därefter följer flera! Det är svartspetsade revhajar som har detta rev som sitt hem, och även om jag har svårt att räkna alla så är det många. Uppskattningsvis åtminstone ett tjugotal! Kameran går varm och när jag tittar på dyktdatorn en kort stund senare, visar den att det faktiskt är dags att ta sig till säkerhetsstoppet och avsluta dyket. Hajarna följer med oss hela vägen upp till fem meter och håller oss sällskap även där. En mycket lovande inledning på vår dykvecka!

Dhoni
När vi bryter ytan finns Dohnin redan på plats för att hämta upp oss. Dykningen från liveaboards i Maldiverna skiljer sig något från många andra platser genom att man här har en mindre följebåt, Dohni, där man förvarar dykutrustning, fyller flaskor och dyker ifrån. Själva ”huvudbåten”, som är betydligt större är där du befinner dig när du äter, sover och tar det lugnt mellan dyken. Smidigt och mycket bekvämt för oss dykare!

Lappa med fenan
Dagen bjuder på två dyk till, där vi får dyka på ett vrak vid Kuda Giri samt göra ett mycket speciellt skymningsdyk tillsammans med mängder av sköterskehajar...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Natdyk med djævlerokker i den nordlige Ari Atol. Video: Miguel Pereira
Natdyk med djævlerokker i den nordlige Ari Atol. Video: Miguel Pereira
Dykning ved Bathala Maaga Kanthila. Video: Divetobealive
Dykning ved Bathala Maaga Kanthila. Video: Divetobealive
Dykning på pudsestationen ved Mofushi. Video: Alex Charlton
Dykning på pudsestationen ved Mofushi. Video: Alex Charlton
Dykning ved Kudarah Thila, Maldiverne. Video: Graeme_A
Dykning ved Kudarah Thila, Maldiverne. Video: Graeme_A
Vraget ved Juda Giri. Video: Sawadh Abdulla
Vraget ved Juda Giri. Video: Sawadh Abdulla
Fakta

Fakta Maldiverna

Invånare 436,330 (2017) enligt Världsbankens siffror.

Huvudstad Med ett invånarantal på närmare 150 000 och en yta på 9,27...

Läs artikeln i DYK #53:

SOME images:
Maldiverna – Stora fiskar och paradisöar, Maldiverna – Stora fiskar och paradisöar
Hajarna följer med oss hela vägen upp till fem meter och håller oss sällskap även där. En mycket lovande inledning på vår dykvecka!
, Maldiverna – Stora fiskar och paradisöar
Guiden utlovar stora fiskstim kryddat med en del haj.
, Maldiverna – Stora fiskar och paradisöar
Enorma stim med blårandiga snappers simmar runt på revet och stora muränor tittar fram bland korallerna.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser