DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Nordöstra Bali – Korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv
Om eftermiddagen og indtil solen er på vej ned, elsker børnene i området at lege i det varme hav.

Nordöstra Bali

– Korallrev, vrak og vulkaniska makromotiv

Text & Foto: Magnus Lundgren

Gede vinkar lite extra ivrigt en bit bort. Så där som en slipad dykguide gör när han indikerar ”skippa vilket motiv du än har och kom hit… nu!” Jag vet instinktivt att han hittat de två harlekinräkor som enligt ryktet ska finnas på just denna dykplats. 

►  Räkorna sitter lite gömda under ett lavablock, där de metodisk mumsar på en röd sjöstjärna. De är motiv som alla fotografer drömmer om. Motiv som dessa får varje kamerasensor att jobba på gränsen till vad de tål. Nästan varje dyk jag gör på Balis nordsida belönas med något väldigt speciellt. Det är en härlig känsla av att bli bortskämd dyk efter dyk i ett område med världens rikaste mångfald.

I skuggan av de ståtliga palmerna kränger vi av oss dykprylarna efter Harlekin-dyket. Gede ger mig en ”high five” och sedan hinner jag knappt få av mig luftpaketet innan chauffören Wayan tillsammans med två lokala bybor har plockat ihop våra grejer och lastat dem på bilen. Vi rullar tillbaka mot Bali Dive Resort & Spa, men stannar till på en lokal sylta, en warung, och fiskar upp dagens lunch. En utsökt Nasi bunkus (lokal take-away-rätt i en brun påse). 15 minuter efter dyket ansluter jag till familjen vid hotellets pool och äter min lunch i en solstol med utsikt över det blå havet. Alla dykplatser ligger så nära hotellet att dykningen blir snabb och smidig. Därför går det alldeles utmärkt att kombinera en vistelse här med resesällskap som inte dyker.

Örnögon att hyra
Det är ren och skär lyx att få tillgång till Gede och de andra dykguidernas lokala spjutspetskunskap varje gång jag ger mig ut för att hitta fler av det marina livets små finurliga invånare. Före dagens eftermiddagsdyk berättar Gede om hur dynamiska variationerna är på dykplatserna i Tulamben-området. Ena månaden är vissa dykplatser heta och följande månad kan det vara helt andra som levererar. Det växlar fort.

För någon som inte dykt med ”vassa” dykguider i Indonesien eller Filippinerna väntar en helt ny nivå av expertis. De här guiderna söker motiv på proffsnivå och guiderna på detta dykcentret kan verkligen dykplatserna som sina egna bakfickor. Gede och company är dessutom uppkopplade på ett stort nätverk av andra dykguider, där alla uppdaterar alla om vad som är ”på gång”.

Dubbeldyk & hästar i mikroformat
Den här eftermiddagen åker Gede och jag till en ”het” dykplats för ett så kallat dubbeldyk med ett kort ytintervall mellan dyken. Första dyket gör vi på dykplatsen Seraya Slope sandslänt. Det är ett tvättäkta muckdyk där vi utforskar en mjukbotten av lavasand där speciella motiv bor. Direkt hittar vi fyra stycken Fåret-Shaun-nakensnäckor, och efter den rivstarten löser det ena intressanta motivet av det andra genom hela dyket. Det är små frogfish-bebisar, eleganta räkor, en ung läderlappsfisk som imiterar ett löv, guldiga mantisräkor, spökkantnålar i två olika färgmorfer och massor av olika nakensnäckor.

Efter en kopp kaffe på stranden åker vi vidare till en ny dykplats för att leta efter den söta pygmesjöhästen. Dykplatsen har inget direkt namn, men Gede fick tipset i morse av en annan guide. Vi scannar av alla...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

FAKTA – BALI

Land Tillhör världens största örike Indonesien

Invånare på Bali 4,2 miljoner

Huvudstad Denpasar

...

Läs artikeln i DYK #56:

SOME images:
Nordöstra Bali – Korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv, Nordöstra Bali – Korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv
Om eftermiddagen og indtil solen er på vej ned, elsker børnene i området at lege i det varme hav.
, Nordöstra Bali – Korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv
Med vulkanen Gunung Agung i baggrunden tog vi ofte en kølende snorkletur for at nyde den livlige aktivitet inden sengetid på korallrevet.
, Nordöstra Bali – Korallrev, vrak och vulkaniska makromotiv
Langs hele Balis nordkyst ligger små fiskerlandsbyer, hvor mændene hver morgen sejler ud for at fiske fra små udriggerbåde.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser