DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Mera ljus!

– vi testar 8 HID-lampor

Ny teknik har en förmåga att hitta vägen till dykningen efterhand som den också finner utbredning i andra sammanhang. HID-tekniken utnyttjar batterierna effektivt och har hög färgtemperatur – som upplagt för att ta med sig ner i vattnet. Vi granskar fördelar och nackdelar med HID-principen och tittar närmare på ett representativt urval av dyklamporna på marknaden.

I motsats till vad de flesta tror var det inte den amerikanske uppfinnaren Thomas Edison som uppfann den elektriska lampan. Edison förbättrade helt enkelt en redan existerande och femtio år gammal idé. Den första elektriska ljuskällan tändes för länge sedan. Efteråt har många andra försökt hitta på ännu bättre sätt att kasta ljus över tingen. Redan 1809 (79 år före Edisons patent) uppfann engelsmannen Sir Humprey Davy den första elektriska ljuskällan. Den använde en ljusbåge. Belysning med bågljus var på den tiden utbrett i teatervärlden. Dåtidens glödlampor var inte kraftiga nog.
Tekniken har utvecklats en del sedan dess. Nu finns det speciella lösningar på en lång rad belysningsproblem. En av dem är ljuskällor med High Intensity Discharge – HID. Från början användes HID mest i operationssalar, på motorcyklar och i samband med industriell belysning via fiberoptik. HID-lampor ger starkare ljus än traditionella halogenlampor. De förbrukar mindre ström och ger alltså längre brinntid på batterier. Samtidigt avger de ljus som liknar dagsljus. Färgtemperaturen motsvarar en genomsnittlig solskensdag med svaga slöjmoln. Vanliga halogenlampor ger vid jämförelse ett varmt och mysigt sken på 3200K. HID-ljuskällor ger en färgtemperatur mellan 4500 och 6000K. Sådant ljus ser ”kallare” ut och är mera blåaktigt.
Blått ljus tränger bättre genom (blått) vatten än gult. Vi är allmänt vana vid att betrakta föremål belysta med ”varmt” och gulaktigt ljus. I slutänden blir det en kompromiss och en smaksak.
Tillverkarna av undervattenslampor är ständigt på utkik efter att komma med något nytt och banbrytande. De har varit snabba på att utnyttja vinsterna med HID-tekniken. Fördelarna inkluderar bättre genomträngningsförmåga i (blått) vatten på grund av den höga färgtemperaturen och bättre utnyttjande av batteriet jämfört med halogen- och vanliga glödlampor.
Enda avgjorda nackdelarna tycks vara att undervattens-lampor med HID-ljus allmänt ligger i den övre änden av prisskalan. Och att det tar lite tid för dem för att komma upp i varv.

Håll den tänd! Flertalet lampor i den här testen har sin ljuskälla tillverkad av Welch Allyn Lighting Products i New York State. Den konventionella ”lyspäran” har glödtråden skyddad inne i en gasfylld glaskolv. HID-lampor har i stället en tydlig ljusbåge. Efter påslag når den full ljusstyrka och arbetstemperatur först efter en stund. Det betyder att du måste vänta ett tag efter att ha tänt den. Dessutom att du inte ska släcka den förrän du har använt den klart. Du kan rentav fördärva HID-lampan genom att släcka den för snart sedan den tänts – innan den blivit ordentligt varm. På liknande vis måste du vänta ett tag med att tända den igen sedan den släckts. Fenomenet kallas ”restart time”. Hållbarheten hos det dyrbara HID-elementet beror i högre grad av antalet tänd- och släckcykler än av den sammanlagda brinntiden. Ibland vill du kanske dämpa lampskenet under...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser