DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Nakensnäckshelg – i Danmark och Sverige
Kännetecknas av dess gula vårtor längs ryggen (10 mm).

Nakensnäckshelg

i Danmark och Sverige

Text & foto: Helene-Julie Zofia Paamand

Nu är det vinter igen, vilket betyder att sikten i danska och svenska vatten brukar blir bättre

►  Det finns också en speciell fauna som kan upplevas under vattnet, om man går på upptäcktsfärd i den mer synliga floran. Här kommer en liten aptitretare som beskriver några av de drygt 65 registrerade arterna av nakensanäckor som finns i Danmark och på den svenska västkusten.

Trots att de kan vara så små som bara två millimeter i storlek, lockar de färgglada djuren till stort engagemang, inte minst hos fotografer. Några riktigt hängivna entusiaster har därför bestämt att deras existens ska hyllas och utforskas genom event, som i Danmark kallas “nøgensnegleweekend”, och i Sverige “nakensnäckshelg”.

Bakom arrangemangen står Jørn Ari, Klas Malmberg och Kenneth Lundin, som var och en med sin bakgrund ser till att motivera, lära och underhålla deltagarna dessa dagar. Syftet är att hitta och identifiera så många arter och exemplar som möjligt. Allt registreras och vissa individer tas tillfälligt ut för undersökning med mikroskop. I vissa fall sker även DNA-undersökning, eftersom vissa arter bara kan säkras via DNA, då de ser likadana ut, även i mikroskop.

Evenemang i Danmark och Sverige
Evenemangen hålls den sista helgen i februari på Hindsgavl Camping respektive sista helgen i april på Smögen Dyk och Upplevelse. Det gäller att anmäla sig tidigt eftersom antalet platser är begränsat. Förutom dykning och alla nakensnäckor handlar det om ett par riktigt trevliga dagar i gott sällskap och med måltider inkluderade.

Arrangörerna håller också presentationer och lär ut hur man lokaliserar nakensnäckorna, och hur de sedan kan identifieras. I informationen ingår en myriad av termer som används för att beskriva utseende. Till exempel heter det som ser ut som känselspröt, rhinoforer och utväxterna längs nakensnäckans rygg kallas cerata, för att bara nämna några termer. Oavsett om du är inställd på att bli den stora nakensnäcksnörden, som kan lista alla latinska namn, eller om du vill fokusera på att skapa vackra bilderna av skönheterna, så är evenemangen något du inte får missa.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Nøgensnegle, Nakensnäckor, Nudibranches More than 3000 species. Video: Søren Petersen
Nøgensnegle, Nakensnäckor, Nudibranches More than 3000 species. Video: Søren Petersen
Fakta

Registreringar – Nakensnäckor

Alla registreringar som har gjorts genom åren finns tillgänliga i Jørn Aris databas:
www.nudibranchia.dk

och...

Läs artikeln i DYK #73:

SOME images:
Nakensnäckshelg – i Danmark och Sverige, Nakensnäckshelg – i Danmark och Sverige
Kännetecknas av dess gula vårtor längs ryggen (10 mm).
, Nakensnäckshelg – i Danmark och Sverige
På denna bild syns de klubbformad utväxterna längs ryggen. Det är oklart om dessa kan utsöndra nässelceller, vilket är fallet med cerata (7 mm).
, Nakensnäckshelg – i Danmark och Sverige
Det är lätt att känna igen den på den lila och blåvioletta färgen (5 mm).

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser