Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Event  Event
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Gulens berömda husrev ligger alldeles vid centret och är rena slaraffenland för undervattensfotografer.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Frankenwalds fotogeniska akterparti.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Precis som skolbarn som åkt på läger och vill visa upp sina gosedjur. Naturligtvis vill uv-fotograferna att deras älskade kameror ska vara med på bild.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Det är sällan som man ser så mycket fotoprylar samlade på en och samma plats.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Workshoppens absolut mest fotograferade motiv var husrevets nakensnäckor.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Dyket på Frankenwald hör till ett av de bästa vrakdyk som jag gjort i Skandinavien.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Det lättaste sättet att skölja sin utrustning på: Doppa rubbet i sköljkaret – inklusive dykaren.
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Somewhere over the Rainbow...
Nordic Underwater Photo Event – på Gulen Dykkesenter
Gulen Dive Resort har en RIB med ett tält som kan värmas upp så att färden till och från dykcentret blir extra behaglig.

Nordic Underwater Photo Event

– på Gulen Dykkesenter

Text och foto: Jesper Kjøller

Undervattensfotografer är ofta väldigt sällskapliga. De gillar att träffas i stora gäng och utbyta erfarenheter. Det är faktiskt bästa sättet att lära sig mera på. Helst ska det till på köpet finnas några erfarna och inspirerande fotolärare på plats. Då kan det nästan inte bli bättre. Vi var med när ett dussin fotografer från hela Norden möttes i juni på Gulen Dykkesenter i Norge. Där pågick en fotografträff under ledning av Alex Mustard.

Numera är det många tropiska dykcentra som arrangerar fotoseminarier. Du behöver inte googla länge innan du hittar erbjudanden i bland annat Sydostasien, Röda Havet och Karibien. Liknande evenemang för undervattensfotografer på våra breddgrader får man å andra sidan leta länge efter.
Så lyder bakgrunden till att Lars Kirkegaard från Sea Safaris fick lust att locka Alex Mustard till Norge i juni månad. Han skulle leda en fotografträff med inriktning på nordiska motiv. Den älskvärde britten Alex Mustard har på senare tid etablerat sig lite som en superstjärna inom sitt fält. Han är alltså en av de mest efterfrågade lärarna på fotokurser över hela världen. Hans kalender är fullbokad långt fram i tiden.
Ändå hade Alex aldrig dykt eller fotograferat i Norge. Han känner naturligtvis till landets goda anseende som dykresemål. Därför var han inte svår att övertala. Speciellt inte då deltagarskaran inkluderade den svenske Ingvar Eliasson och den norske Christian Skauge som hjälplärare plus dansken Lars Kirkegaard som samordnare och arrangör för evenemanget.
I sin inledande lektion drog Alex upp några huvudlinjer. De var tankeväckande. Jag har nyligen deltagit i några av Alex Mustards seminarier på mässor lite varstans. Bland annat på Copenhagen Diveshow. Det är alltid ett nöje att vistas i sällskap med honom. Han uppdaterar hela tiden sina presentationer med nya bilder och nya funderingar. Idag befinner sig Alex i den absoluta eliten i ett världsperspektiv. Ändå är han härligt ödmjuk och jordnära. Först och främst är han villig att dela med sig av sitt vetande. Alex är utbildad biolog. Därmed har han en ljuvligt realistisk och nästan vetenskaplig inställning till sitt fotograferande. Han har verkligen satt sig in i detaljerna. Han förmår se saker i bilder som de flesta missar.
Alex har en enkel uppdelning av undervattensfoto i tre grenar: artificiellt ljus (blixt), naturligt ljus (solljus) och kombinationen av bägge (blixt på förgrunden och solljus på bakgrunden). Uppdelningen tvingar fotografen att vara medveten om vad han håller på med. Efter den första lektionen med Alex satt vi som på nålar. Alla var otåliga att få komma i vattnet och plåta loss.

Gulen
Gulen Dykkesenter ligger ett par timmars bilresa norr om Bergen. Anläggningen är synnerligen lämpad som värd för en sådan här fototräff. Området har inte bara vrakdykning i världsklass. Det enorma husrevet framför dykcentret är i sig självt en enastående historia. Det har djup ner till 40 meter och ett myllrande småkrypsliv. Man kan utan vidare tillbinga en hel vecka uteslutande på husrevet. I varje fall om man fotograferar. Det finns massor av liv från nakensnäckor till havskatter. Husrevet är jättestort. Det känns inte överbefolkat ens med 15-20 dykare i vattnet samtidigt.
Själva anläggningen är ett av de mest välskötta och välorganiserade dykcentra man kan föreställa sig. Ägarparet Ørjan och Monica förstår sig på att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser