DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Ingrids dagbok december
Några av de ”vikingar” som var med på Nordic Photo Event. Från vänster: Lars Kirkegaard, Will Arlidge, Christian Skauge, Alex Mustard och Ingrid.
OWUSS-scholarship – Ingrids dagbok december
Sentinel-rebreathern är en imponerande pjäs som inledningsvis gav Ingrid fjärilar i magen.
OWUSS-scholarship – Ingrids dagbok december
Det var en stolt Ingrid som fick visa upp de vackra vattnen utanför Gulen.

OWUSS-scholarship

– Ingrids dagbok december

Efter att ha varit på resande fot i två månader, fick jag äntligen norsk mark under fötterna. Will Arlidge, Australian Rolex Scholar, väntade på mig på flygplatsen och det var kul att se honom igen. Vi hade inte setts sedan vår Rolex Award Dinner i New York i april, så vi ägnade första dagen åt att berätta historier och skratta åt de misstag som vi båda hade gjort under våra resor. Som till exempel min briljanta idé att ta en 5 mm våtdräkt till södra Australien mitt i vintern. Vissa kanske skulle kalla det modigt - jag kallar det bara idiotiskt. Vi tillbringade den kommande veckan i de fantastiska norska vattnen utanför Gulen tillsammans med en hel del duktiga uv-fotografer. The Nordic Photo Event leddes av den berömde Alexander Mustard, tillsammans med Christian Skauge, redaktör för norska Dykking och OWUSS skandinaviske samordnare Lars Kirkegaard. Evenemanget ägde rum på Gulen Dive Resort och som alltid fick vi fantastisk service av ägarna Oliver och Monica.
Det säger sig självt att det var med stolthet som jag vidade upp den här delen av mitt land för Will. Photo workshopen bestod av föreläsningar på kvällen, två dagliga båtdyk och obegränsade dyk på husrevet, genomgångar av bilder och en lektion med den nuvarande världsmästaren i undervattensfoto, Espen Rekdal - som ju är norsk! Det var mycket inspirerande att se hans arbete och det är häpnadsväckande hur givande ett sådant seminarium kan vara.
Will och jag fortsatte vår resa tillsammans och vårt nästa stopp var ett besök hos en av de ledande producenterna av rebreathrar och dykdatorer, VR Technology, i England. Under mitt besök på fabriken fick jag reda på att jag skulle få gå en introduktionskurs på Sentinel Rebreathern, något som först gjorde mig lite rädd men på ett bra sätt. Min rädsla berodde på att jag tidigare haft en traumatisk upplevelse med en rebreather, så jag var inte riktigt säker på vad som skulle hända.
Som tur var visade det sig snart att det inte fanns någon anledning till oro. Vi ägnade den första dagen åt att fixa med  maskinen och vår instruktör, Phil Short, visade oss hur man separerar och monterar delarna så att man förstår hur allt hänger ihop. Vi fick också en chans att träffa människorna på VR-fabriken, vilket var coolt. Det är alltid spännande att träffa människorna bakom logotypen. De två sista dagarna hade vi teorilektioner och klafsade sedan runt Vobster Quay, där vi gjorde övningar och plaskade runt med Sentinelen på våra ryggar. Mitt första dyk med enheten gav mig snabbt ett smeknamn som kom att hänga med under resten av kursen: T-Rex. Tyvärr inte för att denna dinosaurie var en av de mest otroliga djur som någonsin levt, utan mer beroende på att mina armar var för korta, så att jag inte kunde se den primära moniorn på min handled.
Ja, det var i alla fall härligt att bli undervisad av Phil Short. Han har en otrolig förmåga att förklara hur det hela fungerar utan att använda uttryck som man inte förstår. Och på det hela...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser