DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet

Prova-på-dyk mitt i stan

En galen idé som blev verklighet

TEXT: Manfred Månmyr, ordförande Lindome Sportdykarklubb

I år firar Mölndals Stad 100-årsjubileum. Det är då 100 år sedan staden fick sitt stadsprivilegium. Fem teman har bestämts för firandet; ”Mölndal helt 100”, ”Hållbarhet”, ”Mod”, ”Fest” och ”Kreativitet”.
 

►  I samband med höjdpunkten i firandet genomfördes den 5 juni en föreningsdag där kommunens alla föreningar gavs möjlighet att visa upp sin verksamhet.

Inför firandet fick jag in en galen idé. Den gick ut på att Lindome Sportdykarklubb skulle ställa upp en container och låta alla över 15 år som ville prova på att ”dyka”. En från början galen idé utvecklades över tid till något som skulle visa sig vara genomförbart.

Jag anmälde vår idé till kommunen, som tyckte att det lät väldigt bra och kreativt. Planeringen tog fart och efter diskussion med kommunen blev vi tilldelade uppställningsplats. Tanken med containern byttes efterhand istället ut mot införskaffande av en markpool på 14 800 liter. När poolen var ordnad fanns det andra utmaningar att ta tag i. Hur säkrar vi att marken är tillräckligt plan för en så stor ovanmarkspool? Var får vi 14 800 liter vatten ifrån? Hur lång tid tar det att fylla poolen? Hur lång tid tar det att tömma poolen efter evenemanget? Var tömmer vi ut vattnet efter evenemanget? Hur hanterar vi säkerhetsfrågor? Och många andra frågor.

Det gick dock att hitta lösningar till alla utmaningarna. Ytan vi blev tilldelade visade sig inte vara plan nog. Vi lyckades dock hitta en ny gräsyta som var betydligt planare, men ändå inte plan nog. Ett lass med sand införskaffades för att göra ytan så plan som det var möjligt. Tillgång till vatten ordnades genom att kommunens V/A avdelning satte upp en brandpost. För att få till en snabb fyllning lånade vi brandslangar av Räddningstjänsten i Mölndal.

På evenemangsdagen den 5 juni var det strålande väder. Vi startade kl. 08.00 med att bygga poolen. Tack vare slangarna vi fått låna från brandkåren gick fyllningen snabbt.

Under tiden fyllningen pågick hämtades dykutrustningar från klubblokalen. Dykflaggor, bilder, bord, stolar, parasoll, godisskål m.m. kom på plats. Bildskärm med dykbilder visades på bildspel. Under de timmar som själva evenemanget varade var intresset stort. Ca 350 personer besökte oss.

Trots att vattnet tyvärr inte hann bli speciellt varmt, hade vi några personer som provade på dykningen i poolen med dykinstruktör. De var jättenöjda efteråt. Många provade också på att hålla för näsan och bara andas i munstycket. Desinficering av utrustningen gjordes såklart mellan varje prov.

Vi delade ut visitkort med kontaktuppgifter som vi tryckt upp, och länkar till vår hemsida, till de som funderade på att ta dykcertifikat, och även till de som tidigare dykt men som hade haft uppehåll. Vi samtalade också med många som ställde frågor om dykning i allmänhet. Vi berättade om Lindome Sportdykarklubb, var vi håller hus, vilka möjligheter vi erbjuder och sist men inte minst om den fina gemenskap vi har i klubben.

Efter evenemanget var det dags att packa samman allt. För tömning fick vi låna en effektiv länspump av Derome. Pool och andra attiraljer packades ihop och kördes bort. Den sandade gräsmattan återställdes i ursprungligt skick...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #71:

SOME images:
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet, Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
, Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
, Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet
Prova-på-dyk mitt i stan – En galen idé som blev verklighet

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser