DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Prova först!

DYK

Utrustning med bristande passform är i bästa fall ett irritationsmoment. I värsta fall kan den utgöra en säkerhetsrisk. Tänker du köpa eller hyra väst? Oavsett vilket har du användning för några riktlinjer.

Första frågan du bör ställa dig innan du köper en BCD-väst är den här: vilka behov ska den uppfylla? Tänker du i första hand dyka i tropiska vatten i tremillimeters shorty? Då har du ingen användning för högsta lyftförmåga. Tänker du dyka i skandinaviska farvatten med dubbla stålflaskor och torrdräkt? Det är en annan sak. Då kan ditt behov av lyftförmåga lätt öka till det dubbla. Först ska du alltså ta ställning till det problemet. Bestäm dig för vad du behöver. Sedan kan du gå ner i din lokala dykbutik och prova olika modeller.
Tre saker är viktigast med en avvägningsväst: passform, passform och passform. Den måsta alltså ha god passform. En bra metod att utvärdera storleken och därmed passformen är att ta på västen enbart iförd T-tröja. Spänn först midjeremmen. Dra sedan åt bröstremmen och spänn de två axelremmarna ordentligt. Finns det inte gott om reservutrymme att justera midje- bröst- och axelremmarna? Då är västen för liten. En sådan väst har du ingen möjlighet att använda ihop med tjock våtdräkt eller torrdräkt – inte ens om du lossar remmarna.
Omvänt ska du vara uppmärksam på om västen är för stor. Då är midjerem, bröstrem och axelremmar åtdragna så mycket det går – och det glappar fortfarande en handsbredd på ryggen. Den västen kommer inte att kunna hålla flaskan på plats. Flaskan kommer att ha en tendens att ”trilla” ner mot ena sidan och ge urusel balans i vattnet.
Nu har du provat ut storleken. Då kommer nästa steg. Bröstremmen avgör den exakta placeringen av axelremmarna. Liksom på en ryggsäck bör axelremmarna bara svänga en liten smula in mot bröstkorgens centrum. Annars är de för långa. Kan de inte justeras kortare? Då passar modellen inte till din kroppsbyggnad. Behåll västen på under en längre stund. Utvärdera i lugn och ro hur bekvämt den sitter. Under tiden har du utmärkta tillfällen att fråga ut försäljaren om västens speciella finesser typ integrerat bly, D-ringar, inflatorsystem, dumpventiler och liknande.
Västen sitter nu bra utan att strama. Då kommer vi till sista punkten. Be försäljaren att få prova några utvalda västar med påmonterad luftflaska. Du kan då kolla skillnaderna mellan västarnas passform och bekvämlighet. Lägg märke till om modellen klämmer åt bröstkorgen när du fyller västen med luft.
Moderna och avancerade västar är i regel utformade så att de utvidgar sig utåt när luftsäcken fylls. Då hämmas inte dykarens andning i fylld väst. Börjar västen trycka ihop bröstkorgen när den är fylld? Då kan den ge dig problem senare.
Bäst är naturligtvis att prova västen på ett riktigt dyk innan man bestämmer sig. Kanske du kan få låna ett uthyrningsexemplar i butiken att testdyka med? Eller också känner du måhända någon dykare som har en likadan och du kan få låna. En sak måste du ändå hålla i bakhuvudet. Någon universellt användbar väst finns inte. Varje enskild västmodell kan bara utföra sina specifika uppgifter. Var glad om du hittar en som kan uppfylla dina speciella behov...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser