DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Puerto Galera – Håller fortfarande måtten
På en färgglad sjöpung, vilade denna smörbult i lä från strömmen.

Puerto Galera

– Håller fortfarande måtten

Text & foto: Stefan Beskow

Känslan är svårdefinierbar, lycka eller misär? Å ena sidan kan jag inte hjälpa känslan av total lycka. Precis framför mig simmar en cirka tre meter lång rävhaj! För första gången någonsin får jag möjlighet att dyka med detta magnifika djur. Å andra sidan sitter macro-linsen på kameran, vilket på något sätt tar udden av den totala euforin... Bortskämd? Jag? Definitivt! 

►  Puerto Galera var för ett antal år sedan ett populärt resmål för svenska dykare av flera anledningar. Bra och prisvärd dykning, dessutom bara några timmar från Filippinernas huvudstad Manilla. Jag och min fru Emilia var faktiskt här redan då, i början 2000-talet och vi kom ihåg dykningen som kul och minnesvärd med mängder av bra fotomöjligheter. Filippinerna har sedan dess vuxit oerhört som resmål för svenska dykare, och andra destinationer i landet har blivit mer populära. Vi beslöt oss därför att återupptäcka detta dykresmål och se om det fortfarande håller måttet.

Efter en relativt komfortabel resa till Puerto Galera från Manila möts vi på stranden av Scandis personal som snabbt installerar oss på resorten. En välkomstdrink väntar i restaurangen, samtidigt som vi får en genomgång av vad vi kan förvänta oss och hur allt funkar på resorten. Både vad som gäller för dykning och vad som gäller kring boende och restaurang.

När besökare pratar om Puerto Galera är det ofta Sabang de menar. Det är den största tätorten där de flesta restaurangerna, barerna och dykcentren finns. Eftersom Sabang är en ganska livlig plats med ett tvivelaktigt nattliv, så föll vårt val på Big Laguna Beach och Scandi Divers istället. Det ligger cirka 20 minuters promenad bort. Här är tempot lugnare, volymen inte lika hög och stranden och snorklingen bättre. Dykområdet är detsamma som om du bor i Sabang och dykplatserna ligger nära. Vanligtvis behöver du bara åka båt i max en kvart innan du är framme på dykplatsen, vilket passar oss som reser som en familj utmärkt.

Lokal dykning
Vi samlas vid 8.30 för vårt första dyk. Vår ständigt leende dykguide Thax tar emot oss och meddelar att första dyket blir på dykplatsen Fantasy reef. Ett ganska enkelt dyk får vi veta. Ofta är strömmarna moderata och djupet beskedliga 20 meter som mest. Efter ungefär fem minuters båtfärd är vi framme. Där lyckas jag, till mina dykkamraters glädje, i min iver att komma i vattnet förlora balansen och ramla baklänges i vattnet utan fenor. Inte så mycket annat att göra än att garva åt det hela och bjuda på det spektaklet. Sikten ligger på uppskattningsvis 15 meter, och när vi tömmer våra västar ser vi botten med en gång. Sikten i området ligger vanligtvis omkring 10-20 meter. Den blir sällan riktigt dålig. Vi sjunker ner genom det något svala vattnet på 24 grader och tackar oss själva för att vi tagit med våra undervästar och huvor.

Även om 24 grader kan kännas varmt och lyxigt ur ett svenskt perspektiv, blir det kallt efter många och långa dyk om du inte har en tillräckligt tjock våtdräkt, speciellt om du som jag fotograferar. Det som snabbt slår mig när vi kommer ner till revet är alla små fotomotiv som raskt radas upp. Mängder med nakensnäckor, skorpionfiskar, en munruvare med munnen full av ägg och flera tångulkar. Makrofotograferingen är verkligen suverän! Det är gott om fisk och hårdkorallerna är opåverkade av den blekning som man tyvärr...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESFAKTA – PUERTO GALERA

Filippinerna är en önation med 7 107 öar och en befolkning på närmare 100 miljoner.

Valutan heter peso och prisläget är fortfarande betydligt lägre än i...

Läs artikeln i DYK #58:

SOME images:
Puerto Galera – Håller fortfarande måtten, Puerto Galera – Håller fortfarande måtten
På en färgglad sjöpung, vilade denna smörbult i lä från strömmen.
, Puerto Galera – Håller fortfarande måtten
Tittar du noga i anemoner är det inte ovanligt att du stöter på en porslinskrabba.
, Puerto Galera – Håller fortfarande måtten
En ganska vanlig syn i Puerto Galera, en tångulk som låtsas vara osynlig.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser