Rolf Schmidt
– Pionjär i Sinai
Har du dykt i Sharm el Sheikh? Då har du troligen funderat på hur området såg ut – både ovanför och under ytan – innan all världens dykare invaderade det. Vi har talat med Rolf Schmidt. Mer än någon annan har han varit föregångare för dykningen på Sinaihalvön. Den sympatiske tysken besökte Röda Havet redan 1973. Resan ändrade hans liv...
Idag avgår dussintals charterflyg varenda vecka från Skandinavien till Sharm el Sheikh International Airport. På TV lockar reklamen solhungrande turister till The Red Sea Riviera. Egypten är ett av européernas populäraste resmål – inte minst för dykare. Det är enkelt och billigt att ta sig dit. Infrastrukturen fungerar. De femstjärniga hotellens swimmingpooler glittrar förföriskt ikapp med Röda Havet. Så har det naturligtvis inte alltid sett ut. Under de senaste tio åren har området kring Naarma Bay varit utsatt för explosiv utveckling. För trettio år sedan var bukten inte mycket mer än några kurvor på landsvägen genom öknen. Bara ett fåtal äventyrslystna dykare vågade sig till Sinai på den tiden. Resan var besvärlig, dyrbar och inte helt utan risker. Området låg ju mitt i konflikten mellan Israel och Egypten.
Hur har området utvecklats från beduinläger till turistmetropol? För att få en inblick i läget har vi talat med Rolf Schmidt på Sinai Divers. Han var en av de första européerna som slog sig ner i området för att utveckla dykningen.
När kom du till Röda Havet för första gången?
I mars 1973. På den tiden fanns ingen organiserad dykturism. Men jag var med i en klubb där en av medlemmarna redan hade varit där nere. Han kom tillbaka och berättade att dykningen var helt fantastisk. Vi köpte biljetter på El Al och flög till Tel Aviv. På vägen besökte vi Jerusalem och andra historiska sevärdheter. Slutligen kom vi till Eilat. På den tiden var det en pytteliten stad med ett enormt militärläger. Vi var de enda turisterna.
Hur gammal var du på den tiden?
Jag var 32 år och hade redan dykarutbildning. Den fick jag i Tanzania året innan. När jag kom hem från Tanzania gick jag med i en dykarklubb på min hemort. Det var enda sättet för att kunna fortsätta med dykningen. Sedan tidigare var jag utbildad till grafisk formgivare. Jag jobbade i tryckeribranschen med layout och repro. Våra första resor till Röda Havet hade inget kommersiellt syfte. Jag var trestjärnig klubbdykare och var med om att utbilda nya dykare i området kring Darmstadt. Snart blev det jag som arrangerade resorna till Röda Havet.
Varför blev det just du?
För att kunna arrangera resorna till Sinai måste man uppfylla tre grundkrav. 1) Man måste själv ha varit där. 2) Man måste kunna tala engelska. 3) Man måste kunna dyka. Jag levde upp till alla tre kraven. Därför blev det jag.
Vad var det som lockade dig?
Jag fastnade omedelbart för det. Jag trivdes enormt bra med det. Kombinationen av öknen, platsens atmosfär och det otroliga livet i Röda Havet. Vi kom hem med de första grupperna och ryktet började spridas. Efterfrågan på resor steg. Vi funderade på att starta ett dykcenter. Men på den tiden hade jag fortfarande kvar mitt tidigare jobb. Snart bar det av igen. Bollen började rulla på allvar. Medan jag var...