DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Sardinien

Text: Karin Engström - Foto: Alex Dawson

Dykare som blivit avskräckta av våra mörka kalkbrott och gruvgångar ändrar nog sin inställning till grottdykning efter ett besök i Sardiniens grottsystem. DYK tog charterflyget till den lilla turiststaden Alghero på västkusten och blev serverade en makalös blandning av total stiltje och maximal upplevelse.

I Alghero har man gjort det lätt för sig när det kommer till turismen. Staden är uppdelad i två delar: gamla stan och Lido. I gamla stan bor det mest bofasta sarder, här finns också de flesta restaurangerna, souvenirbutikerna och pittoreska gränderna. Gamla stan är sådär hjärtknipande Lady och Lufsen-italiensk med klädsträck mellan husen i de trånga gränderna och små tavernor i gamla källarvalv, konstgallerier och skobutiker. Själva staden är urgammal och omgiven av en mångtusenårig åtta meter bred stadsmur som erbjuder fantastiska kvällspromenader och panoramarestauranger.

Lido däremot byggdes upp någon gång under charterturismens glansdagar på 60- och 70 –talen.

Jämför man Algheros turiststadsdel Lido med andra charter resmål i Medelhavet som exempelvis Mallorca eller Kreta, blir man helt klart förvirrad. Längs precis hela strandremsan, där hotellkomplexen borde ligga går en vältrafikerad väg. På andra sidan vägen ligger lysrörsbeklädda restauranger utspridda mellan små tidningskiosker och tobaksaffärer. Souvenirbutikerna lyser med sin frånvaro. Bakom restaurangerna och i anslutning till dessa ligger hotellen. Det är inga spektakulära jättekomplex, utan helt anonyma balkongförsedda femvåningshus.

Det som däremot är spektakulärt är utsikten. Var man än befinner sig i Alghero ser man på avstånd en jätteklippa som störtar rätt ner i havet vid udden Capo Caccia, krönt med Medelhavets högst belägna fyr.

Från Lido till gamla stan tar man sig lättast längs strandpromenaden som går parallellt med bilvägen. I spatsertakt tar denna sträcka cirka 15 minuter. Längs promenadstråket ligger även de flesta av Algheros många dykcenter.

Ljusspel Sportdykning är ett folknöje i Italien och bara i Alghero finns ett tiotal dykcenter och dykskolor. Den lugna stämningen som råder på Sardinien tar de lokala guiderna även med sig under ytan. Och det behövs då de flesta dyken sker i något av de otaliga grottsystemen längs den nordvästra kusten, kring udden Capo Caccia.

Även dykare som blivit avskräckta av de svenska klaustrofobiskt mörka kalkbrotten och gruvgångarna ändrar nog sin inställning till grottdykning efter ett besök i Sardiniens grottsystem. Väl under ytan, på väg in i den osannolikt undangömda öppningen för Nereogrottan ändrades i alla fall min inställning helt. Att dyka i grottor på Sardinien är en total upplevelse av rymd, formationer och ljusspel. Överallt i grottaket sipprar dagsljus in och bildar strålkastare av blått ljus. Grottorna är stundtals trånga som gruvschakt och stundtals stora som salar, där luften rör sig fram och tillbaka likt kvicksilver i taket.

Tunnlarna och salarna har genom naturens oändliga tålamod slipats fram av både vind och hav. Den porösa sandstenen i den sardinska berggrunden har spolats bort och lämnat kvar den hårdare graniten, till synes vriden i kluriga mönster och linjer. Under...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser