DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Nick och Valentina turas om att sköta den stora videokameran.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Vi var alla överens om att liket var för makabert för att ha med i videon.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Fasial Khalaf på väg in i grottan.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
En timmes dekompression försvinner rasande snabbt när vattnet håller 28 grader och man har en skoter i handen...
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Här befinner vi oss på ca 80 meter, och man kan tydligt se öppningen i jordskorpan som så småning och bildar grottorna längre norr ut.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Den mest kritiska proceduren inom all teknisk dykning är gasskiftet. För att säkra att dykaren inte byter till fel flaska, vilket kan få fatala konsekvenser, följer man ett noga fastlagt protokoll.
Sha’ab Ruhr Umm Gamar – Hurghadas hemlighetsfulla rev
Alla stageflaskor er tydligt märkta.

Sha’ab Ruhr Umm Gamar

– Hurghadas hemlighetsfulla rev

Text och bild: Jesper Kjøller Video: Nick Poole & Valentina Cucchiara, www.liquidjungle.tv

Tech-dykning i Röda havet är fantastiskt. Inte minst för en sak. Efter den djupa delen av dyket får man till på köpet ett långt flernivådyk – om dekostoppen ligger längs en revbrant. Följ med på ett grottdyk till 105 meter vid Umm Gamar utanför Hurghada. Revet gömmer på många hemligheter.

Kling – klong. Etappflaskorna stöter emot grottans väggar och ger ifrån sig ett skramlande metalliskt ljud. Visst är grottan ganska bred på det här stället. Ändå är det svårt att inte skrapa mot grottväggarna med flaskorna. Särskilt som vi har med oss fyra etappflaskor förutom skoter och dubbelapparat.
Genom åren har sand rasslat ner och blivit liggande på ojämnheter i grottans väggar. Varje gång flaskorna slår mot väggen dråsar sanden ner och fördärvar sikten. Längre ner under oss vidgar sig grottan. Det skulle vara lättare att simma där. Men vi vill inte överskrida maxdjupet 105 meter. Därför är vi tvungna att hålla oss tätt intill grottans tak.
Innan själva grottan börjar på allvar finns en smal passage. Den är snarare en klyfta än egentligen en grotta. Håligheten bildades för 35 miljoner år sedan. Stora klippblock har rasat ner sedan dess och lagt sig över sprickan som ett tak. Ljuset silar ner i mellanrummen. Ändå har vi tak över huvudet. Efter den täckta ravinen kommer vi till ett område med fri sikt mot ytan ovanför oss. Sedan börjar själva grottan. Precis där ljuset tränger ner finns en liten hylla på ett par kvadratmeter. Det är där som liket ligger…

Månens moder
Nästan alla rev i Röda Havet fick sina namn för länge sedan av fiskare. Namnen har ofta poetisk klang. ”Sha’ab” betyder rev. ”Umm Gamar” betyder Månens Moder och ”Ruhr” betyder del av. Som alltid med arabiska namn finns det otaliga sätt att stava dem med latinska bokstäver. ”Sha’ab Ruhr Umm Gamar” ger flest träffar på Google. Umm Gamar ligger strax utanför bryggorna längs kusten vid Hurghada. Revet är en av de populäraste målen för dagsutfärdsbåtarna i området. Varje dag kommer stora båtlaster av dykare och snorklare för att njuta av det praktfulla revet.
Bara ett fåtal fritidsdykare känner till att revet gömmer på hemligheter. De är bara tillgängliga för tekniska dykare.
Exempelvis finns det tre vrak. Det första är en egyptisk militärpråm. Inte mycket att skryta med. Den ligger ganska illa medfaren på 30 meter med strödda vrakrester ner utefter sluttningen. Knappast något finns att se utöver motorn som fortfarande står upp. Mera spännande är vraket efter Colona IV. Hon sjönk under en storm 1995. Colona IV ligger idag på 66 meter – alltså utom räckhåll för nöjesdykare. Men hon är ett förträffligt trimixdyk.
Inte långt därifrån och på cirka 100 meter djup vilar ett tredje vrak. Såvitt jag har kunnat googla fram var Gulf Fleet 13 en bogserbåt av det större slaget. Hon användes nämligen för att bogsera borrplattformar. Informationen är lite oklar. Det finns inte mycket att få reda på om det här ganska odykta vraket. Uppenbart sjönk skutan vid mitten av 1980-talet. De två djupa vraken ligger ganska tätt intill varandra....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser