DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Thailand A-Z

Text: Sune Dadda Karma Harms

Varje år semestrar flera hundra tusen skandinaver i leendets land som lockar med sin lättillgängliga dykning, vänliga befolkning och sitt underbara klimat. Här kommer en lista i A till Z-format med tips, tricks samt en del onödigt vetande inför din nästa dykresa till Thailand.

A – Andmanerhavet
På den västra sidan av den thailändska halvön dyker man i Andamanhavet, det är en del av den Indiska oceanen och avgränsas mot väst av ögruppen Andamanerna som tillhör Indien. Öarna Similan Islands och Richelieu Rock är kronjuvelerna i Andamanhavet som är känt för sitt bestånd av valhaj och mantarocka.

B – Bangkok
Thailands huvudstad heter egentligen något så trevligt som Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Föga överraskande är detta världens längsta stadsnamn. Som tur är kallar man den thailändska huvudstaden för rätt och slätt Bangkok, i dagligt tal. Stadens internationella och supermoderna flygplats heter Suvarnabhumi Airport. Uppenbarligen är man inte rädd för långa namn i Thailand...

C - Chang
Alla thairätter passar utmärkt att sköljas ner med en iskall Chang som med tiden blivit en populär öl även utanför landets gränser, förmodligen på grund av de många turister som upptäcker den under Thailandssemestern. I rättvisans namn ska det nämnas att den stora thailändska ölen, Singha, är lika god den även om Chang är den mest sålda. Chang är för övrigt officiell sponsor för det engelska fotbollslaget Everton.

D – Dykkercertifikat
Det är mycket populärt att ta dykcertifikat i Thailand och varje år utfärdas tusentals certifikat till skandinaver på de thailändska dykcentren. Även om det kan bli både billigare och lättare att ta sitt certifikat på semestern är det lite slöseri med kvalitetstid att behöva plugga teori och hålla på med övningar när solen skiner. Ett bättre alternativ är att ta huvuddelen av kursen hemma och bara slutföra den på semesterorten. Fråga efter de så kallade referralkurserna på ditt lokala dykcenter.

E – Elefanter
Den asiatiska elefanten är det största landlevande däggdjuret i Asien och kan väga runt tre ton. Elefanten spelar en viktig roll i thailändsk kultur, man hyser respekt för den och ser den som ett magiskt djur. Det finns fortfarande vilda elefanter i landet, de betraktas som en hotad art men i gengäld är beståndet av tama elefanter stabilt.

F – Filter feeder
Thailand är ett perfekt resmål om man vill dyka med stora så kallade filter feeders, djur som till exempel valhaj och manta. De får sin föda genom att låta enorma mängder vatten flöda in inombords och filtrerar ur plankton och smådjur från det. I säsongen som löper mellan februari och april är Richelieu Rock och Hin Daeng bland de bästa ställena om man vill uppleva valhaj och manta, men man kan ha tur och få möta de här godmodiga jättarna även utanför säsongen. Gör det till en vana att spana ut i det stora blå emellanåt, man vet nämligen aldrig vad som kan komma förbi.

G – Galangarot
Det thailändska...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #6:

SOME images:

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser