DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Tre dyk i tre länder under samma dag
Tyskland - Smugglarnas bogserbåt

Tre dyk i tre länder

– under samma dag!

Text & foto: René B. Andersen

Det är faktiskt möjligt att dyka i Sverige, Tyskland och Danmark på en och samma dag. Årets första östersjötur blev ett internationellt evenemang med tre spännande vrakdyk i tre olika nationer.

►  Tack vare den milda vintern gick den första östersjöturen av stapeln redan i mars. Vi är sex dykare som träffas i hamnen i Dragør på den danska sidan, för att ta oss över bron till Sverige. Vi kör till Smygehamn och väntar in båten som ska ta oss ut på havet. Vädret är perfekt med plattvatten, och alla möjligheter är öppna när vi ska planera dagens dyk. Daniel, som organiserar turen, har två nya positioner. Vi har tidigare dykt på hans positioner, där vraken varit brädhögar, eller bara en meter över havsbotten, så vi är lite skeptiska. Vi bestämmer oss för en kompromiss som består av de två okända positionerna, samt S/S Frisenberg - tre dyk!

På vägen ut är det kallt och en lätt dimma, och när vi efter 20 distansminuter når den första positionen på tyskt vatten, är torrdräkten nästan vit av frost. Den enda information som Daniel har om vraket är namnet - Smugglar-bogseraren. Vi cirklar en stund på platsen och vraket syns bättre på ekolodet än jag förväntade mig, baserat på mina tidigare erfarenheter av hans okända positioner.

Tyskland - Smugglarnas bogserbåt
Det första teamet hoppar i för att boja vraket. Vi andra väntar tålmodigt på nyheter från djupet. När de äntligen dyker upp berättar de om krispig sikt och ett fint vrak, så min buddy och jag börjar genast göra i ordning vår utrustning.

Vi kommer ner på vraket vid aktern och ser att det handlar om en mindre bogserbåt, som nu står som ett riktigt Kalle-Anka-vrak på sandbottnen. Djupet är 34 meter och sikten är väldigt bra. Hela vraket är täckt av musslor, vilket är typiskt för vraken i Östersjön, men det är lätt att känna igen den klassiska formen av en bogserbåt med bågen i aktern. Vraket är välbevarat med halva propellern nere i sanden och ett roder som fortfarande är intakt. På däck finns en öppen dörr, men det är väldigt smalt, så vi simmar längre fram. Vid mitten av fartyget finns ett gammalt fisknät på var sida av skorstenen, men lyckligtvis har den inte blivit förstörd. Vi simmar uppåt och ser att styrhytten tyvärr är borta, men när vi kommer närmare kan jag till min glädje se att ratten fortfarande sitter kvar. Skorstenen och ratten är fina fotomotiv, så jag stannar här och tar ett antal bilder.

Min buddy tecknar att hans dyktid är slut, och jag tar några bilder av honom när han är på väg upp. Eftersom jag själv dyker med rebreather har jag fortfarande gott om tid, så jag stannar kvar och beundrar vraket en stund medan jag väntar på att nästa team ska komma ner. När jag ser att de är på väg ner längs linan vid aktern, placerar jag mig strategiskt och använder deras lampor för nya motiv. Jag fortsätter att fotografera, och när det sista teamet har förbrukat sin dyktid följer jag med dem upp.

Danmark - S/S Frisenberg
Efter det första dyket i tyska vatten fortsätter vi mot Krigers Flak, där det tyska fartyget S/S Frisenberg ligger på 20 meters djup på den danska sidan. Fartyget byggdes 1908 och sjönk 1915...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #50:

SOME images:
, Tre dyk i tre länder under samma dag
Tyskland - Smugglarnas bogserbåt
, Tre dyk i tre länder under samma dag
Tyskland - Smugglarnas bogserbåt
, Tre dyk i tre länder under samma dag
Tyskland - Smugglarnas bogserbåt

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser