DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Undvik övervikt – konsten att resa lätt
Undvik övervikt – konsten att resa lätt
1 av 1

Undvik övervikt

– konsten att resa lätt

Av redaktionen
Här på redaktionen har vi numera skaffat oss en enorm samlad erfarenhet av hur det är att resa med tung utrustning. Vi har med andra ord har utvecklats till rena experter på hur man får ner vikten på bagaget och lyckas smyga sig runt flygbolagens viktgränser.

Kamera, objektiv, portar, blixt, laddare och batterier är alla nödvändiga element i en resande undervattenfotografs bagage. Till det kommer ju själva dykutrustningen. Man lär sig reducera mängden av övrigt bagage när man är ute och reser ofta med tung dyk- och fotoutrustning. Det är egentligen helt otroligt vad få t-shirts man behöver ta med sig.

Kom i håg att flygbolagets viktgränser finns av rent ekonomiska skäl. Varje kilo som ska transporteras kostar en viss mängd bränsle per kilometer. Det är därför de tar extra betalt för tunga väskor. Man kan ju tillämpa strategin att redan från början boka extra bagagevikt eller att välja flygbolag med generösare minimumgräns. Egypt Air tillåter till exempel 2x23 kilo i turistklass och det är ju underbart att veta att man kan släpa med sig 46 kilo utan problem. Standard i branschen är dock 20 kilo och många lågprisbolag har ännu lägre gräns. Vad kan man då göra för att hålla nere vikten? Vi har samlat en del goda råd.

  • Glöm aldrig att du redan har reskläder på dig. På de flesta resmål är långbyxor, långärmad skjorta och jacka det varmaste du kommer att behöva om kvällarna eller under disiga dagar. Att ta med extra varma kläder är onödigt.
  • Tvätta dina kläder på resan. På det här viset räcker fyra par underkläder och strumpor i princip till hela perioden. Skölj ur tvätten varje kväll och låt det hänga och torka över natten. Om du bor på ett ställe med tvättservice så se till att använda den. Du kan med all säkerhet få hela din resegarderob tvättad för en femtiolapp under semestern, vilket är långt mindre än överviktsavgiften om du i stället släpar med dig dubbelt så mycket kläder.
  • Köp ett par t-shirts och en handduk på resmålet som du sedan lämnar kvar, eller ger till besättningen på båten.
  • Packa bara ner en bok. Du kan alltid byta med en dykkompis om du vill ha mer att läsa. Eller köp reselektyr på flygplatsen. Bokhandeln brukar vara det enda stället på flygplatsen som inte har orimliga priser. Eller ännu bättre: ta med alla böcker och manualer i elektroniskt format på din iPad eller laptop, om du nu ändå tar en sådan med dig.
  • Packa inte ner solskyddskräm eller myggmedel. Båda de här sakerna kan i regel inhandlas på resmålet. Ofta är det också billigare (och giftigare) där.
  • Fyll på små flaskor med schampo och duschtvål hemma. Om du behöver mer kan det köpas på destinationen.
  • Ta vara på halvtomma tandkrämstuber för att ta med på flygresor.
  • Skaffa en speciell lättviktsväst att ta med på resor.
  • Använder du en vingväst? Byt ut ryggplattan i rostfritt stål mot en i aluminium. Du kan lätt återskapa ryggplattans tyngd genom att montera blyvikter på flaskorna på plats.
  • Många av de moderna regulatorerna har massor av metall i sig för kunna klara kallt vatten. Ta med en regulator med ett litet förstasteg. Andrasteget kan gärna vara ett med plastkåpa. I tropikerna behöver man inte oroa sig för att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser