DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Anilao överraskar – Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…
Bangka-båtarna vid dykcentret Buceo ligger och väntar på att ta gästerna ut på dagens äventyr. Ett lättillgängligt dykområde bara 2,5 timme söder om Manilla.

Anilao överraskar

– Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…

Text & Foto Magnus Lundgren

Jag följer revbranten ner på dykplatsen Kirby’s Rock. I den fina sikten hittar min guide, Joemar, solfjäderskorallen där pyttesmå pygmésjöhästar är inkvarterade. En av dem sneglar blygt tillbaka på min Sony-lins mellan korallpolyperna. Långt senare på säkerhetsstoppet, efter ett bedårande dyk, svärmar myriader av anthias över det vackra korallrevet.
En massiv tropisk marulk övervakar likt en konstapel sitt rev. Wow-känslan är där, och det slår mig att Anilao, känt för sin muckdykning, där och då levererade koralldykning i toppklass a la Röda havet. 

►  Det var vårt allra första dyk i Anilao och magiska Kirby’s Rock gav oss en flygande start och satte tonen för vistelsen. Ett 10-tal olika nakensnäckor badade i solskenet, muränorna jagade aktivt längs mini-väggen och det lurade skäggiga skorpionfiskar precis överallt. Massor av annorlunda och färgstarka motiv. Jag insåg att Anilao inte bara är Filippinernas ”hot spot” för muckdykning, utan att det finns mycket mer i havets skattkista där.

Dyk-oasen Anilao ligger lättillgängligt till, bara tre timmars bilresa söder om Manilla. Idag vallfärdar dykare och undervattensfotografer till de kustnära resorterna framförallt för de otroliga makromotiven som är en del av den extrema marina mångfalden i Anilao. Som sagt, det finns mer att upptäcka – färgsprakande korallrev, strömsvepta väggar, intressanta vrak och faktumet att Anilao är en metropol för en ny och speciell typ av dykning… Häng med så berättar vi mer.

Filippinska dykningens vagga
Dave Santos, som äger och driver Buceos dykresort med sin familj, är en äkta legendar och dykpionjär inom Filippinsk apparatdykning. Dave berättar för mig att när dykning blev populärt i Filippinerna, så var det just i Anilao det först tog fart under mitten av 80-talet. Dave tog med sig sina elever ner från svettiga Manilla till Anilao för att slutföra deras dykkurser. Förutom fina dyk gillade folk att tillbringa tid i denna lugna oas där ett svalkande hav alltid erbjuder en skön paus från den hektiska och varma huvudstaden.

Namnet Anilao kom ursprungligen från den där lilla piren där vägen från Manilla slutade på den tiden. Där stod Bangka-båtar och väntade redo att ta dykare vidare längs Mabini-halvöns kustlinje, eller över sundet till öarna utanför. Idag kallas hela dykområdet för Anilao, men när du besöker Anilao idag ligger egentligen alla resorterna och dykplatserna i Mabini och inte så nära den ursprungliga piren i byn Anilao.

Anilao överraskar
Anilaos fascinerande dykning är kanske inte riktigt lika känd som Lembehs muckdyk i Indonesien, men den är fullt ut jämförbar. Dykare från hela Sydostasien reser hit sedan länge. Numera hittar allt fler dykare och fotografer från Europa till Anilao för att upptäcka och fotografera en rik bukett av sällsynta fiskar och andra märkliga djur som frodas i den här delen av Verde Island passagen.

Buceo är ett familjärt dykcenter där jag utan ansträngning dyker tre till fyra dyk om dagen. Det är lätt och det rullar på, och alla dykplatser är bara 10 till 20 minuters bekväm båtresa från Buceos strand. Trots mina höga förväntningar överträffades mina förhoppningar med råge under mina veckor i Anilao. Vi dyker i små grupper med vassa dykguider. De kallas för ”spotters” här och de hittar makromotiven på dykplatserna som om det var deras egen bakficka. En bra guide förhöjer dykupplevelsen minst en nivå, kanske till och med två. Skriv en önskelista innan du reser hit på de djur du hoppas få se. Jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta – Anilao

Resa till Anilao
Anilao är bara en 3 timmars biltur från Manillas internationella flygplats, som kallas Ninoy Aquino International Airport. Har du...

Läs artikeln i DYK #80:

SOME images:
Anilao överraskar – Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…, Anilao överraskar – Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…
Bangka-båtarna vid dykcentret Buceo ligger och väntar på att ta gästerna ut på dagens äventyr. Ett lättillgängligt dykområde bara 2,5 timme söder om Manilla.
, Anilao överraskar – Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…
Påfågelmantisräkan, Odontodactylus scyllarus, bär med sig sina ägg när den lämnar sin bohåla. Den kallas ibland för ”Korallrevets Lucky Luke”, eftersom den slår till snabbare än något annat djur med sin klubbformade slagarm.
, Anilao överraskar – Filippinernas makro Mecka bjuder på så mycket mer…
Drivfisken gillar att simma intill maneter och på bilden är den fotograferad med lång slutartid för att visa fiskens snabba rörelsemönster.

Läs även