DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Ur Frodes Loggbok – Extrem höghöjdsdykning i Bolivia
På Mercado de Hechiceria (häxmarknaden) i La Paz, kan man köpa lyckobringande ting. Om ett mumifierat lama-foster gjuts in i grunden på ett nybyggt hus, tros de kunna skydda både huset och dess ägare.

Ur Frodes Loggbok

– Extrem höghöjdsdykning i Bolivia

Text & Foto: Frode Kjems Uhre

Redan under inflygningen till flygplatsen kunde jag i mina öron känna att det var ett ovanligt dykmål jag var på väg till. Inte för att jag hade problem med att tryckutjämna, utan för att jag inte kunde känna någon tryckökning i kabinen, som när vi är på väg att landa i vanliga fall. I stället kände jag hur öronen "poppade", ungefär som under uppstigningen från ett dyk. Det finns goda skäl till det; El Alto, som flygplatsen i La Paz - Bolivia kallas, ligger på 4 061 meters höjd över havet, och det är världens högst belägna internationella flygplats. 

►  Det är en tidig söndagsmorgon i april när jag landar i El Alto. Jag kippar lite efter andan i den tunna luften, eftersom jag kommer med direktflyg från Chile, där jag har dykt i Stilla havet utanför Valparaiso de senaste dagarna. Daniel, som jag dök med i Chile, är en före detta officer inom Chiles flotta, och jag blev väldigt glad över att han hade kontakter i Bolivia. Det var inga dåliga kontakter heller. Han känner nämligen amiralen från Bolivias flotta från deras gemensamma tid på en officersskola i Valparaiso, Chile.

Navy Seals
När Daniel fick höra att jag ville dyka i Titicacasjön, tog han omedelbart kontakt med amiralen och bad honom hjälpa mig. Amiral Hernan Crespo hade ordnat de tillstånd som krävdes, och nu hade han personligen kommit till flygplatsen tidigt på söndagsmorgonen för att hämta mig.

Vi småpratar i bilen på väg ner till La Paz, som ligger 3 650 meter över havet, och är världens högst belägna huvudstad. Här har Crespo ordnat boende för mig på ett hotell som tidigare varit flygvapnets huvudkontor. Han beklagar att han själv inte har möjlighet att ta mig ut på Titicacasjön, men berättar att han ska låta en av sina officerare, kapten Espinoza hämta mig nästa dag och försäkrar att jag är i goda händer. Han berättar också att han ordnat boende åt mig på själva marinbasen vid Titicacasjön. Hans Navy Seals på basen har fått instruktioner om att ta mig med ut och dyka i sjön. Han rekommenderar att jag först ska ta några dagars avkoppling i La Paz och vänja mig vid höjden innan det är dags för dykning. Det tycker jag själv låter som en bra plan.

Jag försöker följa rekommendationen och tar det väldigt lugnt, sover middag, dricker mycket vatten och tar en lugn promenad som avslutas med några timmar på en bänk för att bara titta på folk som passerar. Sedan blir det till att sova tidigt.

Professor i höghöjdsdykning
Nästa morgon kommer kapten Espinoza med sin chaufför och hämtar mig. Amiral Crespo har ordnat så att jag får besöka kliniken IPPA (Instituto Pulmonar y Patología en la Altura). Professor Dr. Gustavo Zubieta-Calleja hälsar mig välkommen. Han är en av världens ledande experter på höghöjdsdykning. Jag får en rundvandring på kliniken som hans far startade för 50 år sedan. På kliniken behandlar man främst turister, som fått höjdsjuka efter ankomsten till La Paz, men man forskar också. Dr. Gustavo berättar om samarbetet med den danska läkaren, fysiologen och professorn Poul-Erik Paulev, som han träffade under ett forskningsprojekt vid Panum-Institutet. Ett samarbete inleddes mellan IPPA och Poul-Erik Paulev High Altitude Diving Laboratory. Vid den tiden fanns inga dyktabeller för användning på över 3 000 meters höjd. PADI hade vid den här tiden definierat höghöjdsdykning som dykning på över 300 meter upp till 3 000 meter. Professor Paulev från det platta Danmark och Dr. Gustavo från världens högsta huvudstad utvecklade tillsammans världens första...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #58:

SOME images:
Ur Frodes Loggbok – Extrem höghöjdsdykning i Bolivia, Ur Frodes Loggbok – Extrem höghöjdsdykning i Bolivia
På Mercado de Hechiceria (häxmarknaden) i La Paz, kan man köpa lyckobringande ting. Om ett mumifierat lama-foster gjuts in i grunden på ett nybyggt hus, tros de kunna skydda både huset och dess ägare.
, Ur Frodes Loggbok – Extrem höghöjdsdykning i Bolivia
Så här dyker en Navy Seal upp ur vattnet. Fenorna hänger över vänster arm, medan höger pekfinger är redo på avtryckaren.
, Ur Frodes Loggbok – Extrem höghöjdsdykning i Bolivia
Även under vattnet håller man fanan högt.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser