DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Workshop 2 – Vraket Prosper
Dykare redo för transport från Stora M till dykplatsen. Foto: Ingvar Eliasson

Workshop 2

Vraket Prosper

Text: Andreas Kron, Foto: Andreas Kron m.fl.

Beväpnade med kameror, objektiv, blixtar och framför allt lampor begav sig åtta undervattensfotografer till Västervik en helg i månadsskiftet september/oktober för att delta i SSDF:s workshop om vrakfoto. Dykningen skedde på vraket Prosper, en skonare som 25 november 1865 sjönk i Spårösund utanför Västervik. 

►  Prosper står kölrätt och välbevarad på behändiga 18 meters djup i Spårösund. Bogsprötet ståtar längst fram, ankarspelet och däcket med lastluckor finns kvar och längs skeppets sidor löper relingen intakt på vissa ställen.

På babordssidan vittnar ett stort hål om den dramatiska dagen 1865 då Propsper var på väg till Utö för att lasta järnmalm. Det blåste västlig kuling i Spårösundsområdet och skonaren gick för fulla segel utan lots. Efter ett misslyckat försök att borda Prosper seglade hon rakt in i en bergvägg och sjönk så småningom.

I samband med att Prosper sjönk skapades en våg som fick den tullbåt som skickats ut för att bistå fartyget att kantra. Så väl Prospers besättning som tullpersonalen hamnade i vattnet. Det slutade så olyckligt att kustroddaren Jaen Nilsson följde med Prosper och drunknade. Han hittades så småningom i vrakets rigg några meter under ytan.

Lätt att dyka, svår att fota
Att dyka på Prosper är lätt. Det tar bara några minuter att simma från för till akter. Djupet är behagligt och vraket ganska lätt att hitta.
Att fota Prosper den här helgen var dock ganska svårt. Det mörka vattnet var rejält mjölkigt och havet var fyllt med öronmaneter. De av oss som drömde om stora vyer fick ganska snabbt tänka annorlunda.

Fördelen med att lägga en hel helg på ett och samma vrak är att man verkligen får chansen att öva på sitt undervattensfotande. Det finns tid att förfina idéer som inte fungerade på det förra dyket, man hittar nya detaljer på vraket, nya bildvinklar och faktum är att helgens femte dyk på vraket var det roligaste. Både för att man kände sig hemtam på vraket och för att man kände sig så mycket tryggare i sitt fotande.

Man hade hunnit få en känsla för slutartider, bländare och iso-tal. Vad som var möjligt att åstadkomma och vad som kanske funkade mindre bra.
Vi fotografer kom från olika bakgrunder, olika delar av landet och med olika erfarenhet av uv-fotande. Där fanns såväl kompaktkameror som avancerade systemkameror. Men oavsett utrustning eller nivå kunde vi alla inspireras av varandras idéer och bilder.

Fotosnack och nattdyk
Dykbåten Stora M var vår hemvist under hela helgen. Förankrad en bit från Prosper med mindre båtar som snabbt och enkelt tog oss till dykplatsen. Genom att vi alla höll ihop blev det verkligen en helg med fokus på dykning och fotande.

Kvällarna ägnades åt gemytligt samkväm och vi passade på att spana på varandras bildskärmar. Vissa av oss passade även på att göra nattdyk alldeles nedanför dykbåten. Nattdyken bjöd på läskiga men fascinerande skorvar, smörbultar, abborrar, räkor och massor av mindre havsnålar.
Det var roligt att få plocka fram makrolinsen som omväxling och det var en rejäl utmaning att ligga i fritt vatten och försöka få skärpa på såväl spigg som speglade sig mot havsytan och frisimmande havsnålar.

Denna helg hann jag själv med sex vrakdyk och två naturdyk....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Vrakfotoworkshop på vraket Prosper i Västerviks skärgård, hösten 2022 Video: Andreas Kron för SSDF
Vrakfotoworkshop på vraket Prosper i Västerviks skärgård, hösten 2022 Video: Andreas Kron för SSDF
Läs artikeln i DYK #74:





SOME images:
Workshop 2 – Vraket Prosper, Workshop 2 – Vraket Prosper
Dykare redo för transport från Stora M till dykplatsen. Foto: Ingvar Eliasson
, Workshop 2 – Vraket Prosper
Stora M från luften. Foto: Ingvar Eliasson
, Workshop 2 – Vraket Prosper
Stora M från luften. Foto: Ingvar Eliasson

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser