DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Video  Video
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
En proffsrig på filmuppdrag i Bahamas. UV-huset är nästa neutralt, men också avvägt på ett sätt så att det alltid strävar efter rätt position i vattnet. Kolla in backspeglarna som Mikael Hådell använde för att se när tigerhajarna kom bakifrån.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
En videofilmare på väg nerför att filma ett vrak med ett polykarnonathus och en platt port. Lampan är bra när man filmar detaljer eller skall ta sekvenser inne i vraket. Notera den tjocka armen som är till för att väga av hela videoriggens flytkraft.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
LED-lampan (Light Emitting Diode=LED) har ett flertal dioder som utstrålar ljus. Lampan ger ett vitt ljus, har hög hållbarhet, dioderna har lång livslängd och drar lite ström.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Dina videolampor skapar en ljusgata framför dig. Det är viktigt att lamporna har en jämn ljuskon hela vägen ut i kanten. Här syns den belysta ytan tydligt när filmkaren Mikael Hådell filmar citronhajar på natten i Bahamas.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Då många dyker med stillbildskameror som det också är möjligt att filma med har det kommit fram UV-blixtar som har inbyggd videobelysning i samma enhet. Här den nya Ikelite DS161 Movie som har båda funktionerna inbyggda.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Ett proffshus för den revolutionerande RED kameran med en stor dome. Det är vanligt att man använder en toppmonterad monitor för att se bilden istället för att titta i sökaren.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Ett exempel på hur kompakt en videorig kan vara idag. Litet platshus, en segmenterad arm som är lätt att justera och LED lampa med bra brinntid.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
tt metallhus med en så kallad domeport som ger möjlighet till riktigt vida scener. Metallhusen är stryktåligare, mer påkostade och mindre benägna att imma....och dyrare.
Videoskolan del 1 – att välja utrustning
Filterna hjälper dig att få tillbaka naturliga färger på din film utan belysning. Här ser ni att det finns olika färger på filterna som är anpassade för olika typer av vatten. Man använder till exempel inte samma filter i Östersjön som i Röda havet.

Videoskolan del 1

– att välja utrustning

Text & foto Magnus Lundgren
Rörliga bilder har alltid haft en stor genomslagskraft. Det fanns en tid, och det var inte så länge sedan, då man valde mellan en stillbildskamera eller en videokamera för att återskapa sina upplevelser eller berätta en historia. Idag är det annorlunda. Det finns filmande kameror nästan överallt. Så om du väljer en dedikerad videokamera, en stillbildskamera eller äger en mobiltelefon så har du möjligheten att skapa film. Hur skall du då kunna välja rätt system för att undervattensfilma och vilka för- och nackdelar finns det med de olika systemen? Vad behöver du utöver själva kameran och UV-huset för att lyckas? Vi hjälper dig att prioritera i utrustningsdjungeln!

Video kommer från latinets, jag ser, och är en teknik för behandling av elektriska signaler som representerar rörliga bilder. För att välja rätt prylar bör du utgå från dina behov just nu och hur du tror det skall bli längre fram. Det är också lika bra att inse att i slutändan blir det alltid ett kallt uppvaknande där du måste väga kronor och ören mot funktion och kvalitet. Så vad är ditt behov?
Vill du bevara minnen från din dyksemester utan krångel och lägga dem på nätet? Eller är du entusiasten som söker hög kvalitet och gärna spenderar lite extra för att visa din klippta film i HD på hemmabion? Dock utan att behöva sälja bilen för den sakens skull. Eller är du kompromisslös och går hela vägen utan att vika en millimeter från så kallad ”broadcast” kvalitet. Den sista nivån är inte inom normal konsumtion och budgeten hamnar i regel utanför vad man har råd att spendera på en hobby.

Två revolutioner
En gemensam nämnare för filmandet är viljan att dokumentera och kommunicera upplevelser eller historier. En omvälvande förändring för möjligheten att visa upp sina videofilmer startades i februari 2005. Då drog tre före detta PayPal anställda igång webbplatsen YouTube med devisen ”Broadcast Yourself”. Webbplatsens utveckling var sensationellt explosionsartad.
Det enorma gensvaret var ett tydligt kvitto på behovet människor har av att förmedla och dela med sig men också att titta på andras filmer av skiftande kvalitet. Google gick in och köpte YouTube i oktober 2006. Priset var aktier i Google till ett värde av overkliga 1,65 miljarder dollar. Jag menar att YouTube i sig har skapat ett ”gör din egen film” intresse. Alla har möjlighet att lansera sin egen film som blir tillgänglig för alla.
En annan dramatisk förändring för videomarknaden var övergången från Standard Definition (SD) till High Definition (HD). Upplösningen på en video räknas i antal bildlinjer på höjden. Som HD räknas egentligen allt som har större upplösning än SD’s 480 linjer. De vanligaste HD upplösningarna är 760 och 1080 men det finns såklart mycket högre upplösningar än så.
En upplösning kan anges som till exempel 760p eller 1080i. P’et står då för progressiv scanning och grovt förenklat kan man säga att bilderna rullas upp, rad för rad, från topp till tå. I’et står för engelskans ”interlaced” och kallas radsprång på svenska. Radsprång är en sammanflätande teknik där man bara uppdaterar varannan linje per ruta men med dubbelt så många bilder per sekund. En negativ sida med radsprång är att snabba rörelser i bilden kan tappa i kvalitet.

Video eller… video
För att välja en kamera för att UV-filma finns det ett initialt vägskäl som skall passeras. Antingen går du den ena vägen och köper en dedikerad videokamera eller så tar du andra spåret och köper en kompakt- eller systemkamera (DSLR) som man kan videofilma med. Vilka för- och nackdelar är värda att nämna om man jämför systemen?...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser