DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
En helg med nakensnäcksnörderi
Denna samling av ägg var lätt att hitta. Snigeln hittades också inte långt därifrån. Men det är inte alltid det är en stor snigel som har lagt en stor samling ägg.

En helg med nakensnäcksnörderi

Text och foto: Helene-Julie Zofia Paamand m.fl.

Nakensnäckor är många fotografers älsklingar. Dom är riktigt bra makromotiv, eftersom dom är vackra och vanligtvis inte rör sig så snabbt, även om dom kan vara riktigt svåra att hitta. Som med så mycket annat i naturen döljer sig konstiga historier bakom de små skönheterna och det finns knappast mer bevandrade experter i Skandinavien än marinbiologerna Klas Malmberg och Kenneth Lundin, som årligen håller en nakensnäckskurs i Smögen. Och ja, det blir riktigt nördigt ibland och jag hoppas att jag inte har snubblat över några av de många termer jag introducerar i artikeln här, utan läs vidare och utforska sen själv i det vilda, skandinaviska nakensnäckuniverset.

►  Jag samarbetar med journalisten och dykaren Ben Schulze från tyske dyktidningen Tauchen, och tillsammans deltar vi i "Nudihelg" på Smögen Dyk & Upplevelse. Klas och Kenneth ansvarar för att ge dagliga lektioner medan Lena, ägare till dykcentret, sköter all logistik kring dykning och boende. Det är slutet av april och våren är på väg, men vattentemperaturen är fortfarande vintrig. Även om det finns massor av nakensnäckar och över 60 arter har registrerats i Danmark och nästan 100 i Sverige, är de ofta små och kamouflerar sig otroligt bra i sina föredragna livsmiljöer.

Klas och Kenneth har utgivit ett stort verk på svenska, som ingår i Svenska Nationalnyckeln, ett slags artuppslagsverk som bekräftar svenska namn och definitioner av Sveriges flora och fauna enligt ett särskilt regelverk. Det betyder att de har hjälpt till att utveckla den första skandinaviska vokabulären för nakensnäckor. Nakensnäckornas vetenskapliga namn (i kursiv stil) är baserade på Carl von Linnés klassificering, där ett artnamn definieras genom först släktet och sedan arter.

Nakensnäckor heter på latin nudi-branchia och betyder "bara gälar". De föds inte med kala gälar utan har ett skal, som andra sniglar, så länge de flyter omkring i fritt vatten i larvstadiet. De fäller skalet när de bosätter sig i det som kommer att bli deras livsmiljö. Nakensnäckor kan hittas och lever i saltvatten över hela världen. Deras livscykel varierar från plats till plats.

Var hittar du nakensnäckor?
Nakensnäckskursens första lektion på fredagskvällen, ger inte bara en introduktion till den tidigare nämnda översikten av nakensnäcksgrupper och arter. Klas och Kenneth ger oss en grundlig introduktion till hur vi kan lokalisera nakensnäckorna.

Tips #1 är att titta runt äggsamlingar, då de vanligtvis är lättare att upptäcka. Snäckorna flyttar vanligtvis inte långt ifrån där dom har lagt sina ägg. Men man ska inte låta sig luras. En stor äggsamling betyder inte nödvändigtvis att det är en stor nakensnäcka. Äggen sväller efter att de lagts. Anledningen till att äggen hamnar i en vriden ring är att snigeln trycker ner dem mot botten, och detta tryck skapar formen.

Äggen läggs vanligtvis inte långt från födokällan, vilket är precis tips nr 2: Leta efter nakensnäckor där de äter. Olika nakensnäckor livnär sig på specifika saker och de bosätter sig nära sin mat. Det är också här dom lägger sina ägg. När ett område med äggsamlingar eller maten är lokaliserad är det viktigt att märka oegentligheter i vegetationsmönstret. Kan man se spår av deras närvaro är det värt att titta längre in i området.

Tips nr 3 är att kolla med lokala experter innan du åker på snigeljakt, vilket är det vi gör genom att delta i denna kurs. Alla tre tipsen gäller i stort sett över hela världen och visar sig vara en vinst för båda Ben och jag.

Med en kamera på husrevet
Vi har båda två kamera med oss ​​så vi kan fotografera våra fynd...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #76:

SOME images:
En helg med nakensnäcksnörderi, En helg med nakensnäcksnörderi
Denna samling av ägg var lätt att hitta. Snigeln hittades också inte långt därifrån. Men det är inte alltid det är en stor snigel som har lagt en stor samling ägg.
, En helg med nakensnäcksnörderi
Vi har precis hoppat i vattnet och längs hela kanten av bron ser vi hundratals Spädborstnudingar. Sektionen här är ca. 4x6 cm.
, En helg med nakensnäcksnörderi
Ben letar efter oregelbundna mönster på korallen Död mans hand. En speciell sorts nakensnäcka är specialiserad på att just äta dennes polyper.

Läs även